preskoči na sadržaj

Osnovna škola Zadarski otoci Zadar

Login
Brojač posjeta
Ispis statistike od 23. 5. 2011.

Ukupno: 396438
Ovaj mjesec: 767
Ovaj tjedan: 25
Danas: 25
Školski list

Prvi broj školskog lista OZ izašao je u rujnu 2015.

Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Anketa
Kako vam se sviđa web www.skole.hr?
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
PISMO – ZADAR ČITA 2018
Autor: Administrator , 21. 3. 2018.

Tijekom proteklog tjedna (od 12. do 15. ožujka) u našoj školskoj knjižnici i u učionici talijanskoga jezika održalo se niz predavanja, radionica i predstavljanja na temu Pismo, a u sklopu manifestacije Zadar čita 2018 koju svake godine pokreće GKZD. Ovo je bila deseta po redu manifestacija koja ima za cilj poticanje čitanja i druženje uz knjige i književnike, razvijanja potrebe, navike i kulture čitanja.


Profesorica Iva Buljat održala je predavanje s radionicom za učenike 6. c razreda pod nazivom Pismo na balonu. Tijekom tog susreta učenici su razgovarali o pismu kao načinu komunikacije, načinu pisanja (rukopis), sustavu grafičkih znakova te naličju kovanice. Zatim su se i sami okušali u pisanju kratkoga pisma/poruke bliskoj osobi. Svoje osjećaje saželi su u nekoliko rečenica, ukrasili izgled kuverte te poslali na adresu primatelja.

Profesorica Marija Buterin na satu talijanskoga jezika s učenicima šestih razreda održala je predavanje i radionicu Caro amico, ti scrivo… Učenici su čitali različite vrste pisama, upoznali se s dijelovima pisma te pisali pisma na talijanskome jeziku. Tom su prilikom izradili i prigodne plakate na temu Pismo.

Tijekom tri dana učenici 3. b razreda s učiteljicama Jasminkom Brižić i Laurom Grbić sudjelovali su u tri aktivnosti u školskoj knjižnici: Kako se piše pismo?, Kako nastaje poštanska marka i Čitanje pisama i izrada omotnice za pismo. Na tim susretima knjižničarka Mišela Nežić upoznala je učenike s književnim tekstom Kako se piše pismo iz knjige Josipa Palade Iz poštanske torbe pa su učenici saznali kako se nekad komuniciralo putem pisma i koja su pravila kod pisanja osobnog pisma. I sami su se okušali u pisanju njima dragoj osobi. O tome što je poštanska marka, kako nastaje, koje su vrste poštanskih maraka i što je filatelija saznali su drugoga dana manifestacije na kojoj su se i sami upustili u avanturu stvaranja i dizajniranja vlastite marke. Trećega dana čitali su svoja napisana pisma, a proglašeno je i najbolje napisano pismo čija je autorica Marta Čulina. Zatim su izradili omotnice za pisma, naučili kako se pravilno adresira pismo te smo od svih radova napravili prigodnu izložbu na knjižničnom panou.

Posljednja u nizu aktivnosti bila je Caro amico, ti scrivo…, predavanje i radionica s čitanjem književnih tekstova koje je vodila profesorica Ana Sandalić na satu talijanskoga jezika s učenicima šestih razreda. Učenici su se upoznali s najpoznatijim ljubavnim pismima u povijesti: pisma Romea i Julije te Lucrezie Borgie i Pietra Bemba. Razgovarajući o njima učenici su izrazili vlastite dojmove o njima, izradili plakate na temu razlike pisama nekada i danas te su izradili i poštanski sandučić u koji su ubacivali anonimno napisana pisma o problemima mladih. Na susretu su predstavljene i najpoznatije talijanske poštanske marke.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju