preskoči na sadržaj

Osnovna škola Zadarski otoci Zadar

Login
Brojač posjeta
Ispis statistike od 23. 5. 2011.

Ukupno: 396863
Ovaj mjesec: 1192
Ovaj tjedan: 450
Danas: 314
Školski list

Prvi broj školskog lista OZ izašao je u rujnu 2015.

Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Anketa
Kako vam se sviđa web www.skole.hr?
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
GLAGOLJICA I DAN OTVORENIH VRATA U HAZU
Autor: Administrator , 12. 11. 2018.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) je i ove godine organizirala manifestaciju Dan otvorenih vrata koja se održala 6. studenog 2018. u Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Zadru i u Zavodima Hrvatske akademije diljem Hrvatske.


Dr. sc . Grozdana Franov – Živković, znanstvena suradnica u zadarskom Zavodu  i Danijela Deković, prof., predsjednica Udruge glagoljaša Zadar primile su učiteljicu Suzanu Peroš i učenike 4.a razreda iz OŠ Zadarski otoci želeći im približiti bogatu povijesnu baštinu.

Tijekom posjeta Zavodu dr. sc. Grozdana Franov-Živković djeci je pokazala zanimljivu zbirku maketa starih brodova, kamenih sidra, globusa i ostalih predmeta iz prošlosti s kojim su se služili zadarski pomorci, a koji su izloženi u Pomorskoj zbirci Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru.

Nakon razgledanja Zbirke, učenici su prisustvovali predavanju Uvod u glagoljicu dr. sc. Grozdane Franov - Živković koja je temu prilagodila njihovom uzrastu. Prikazana je prezentacija najljepših hrvatskih glagoljskih spomenika od 10. stoljeća na ovamo. Glagoljskim pismom i hrvatskim jezikom pisani su, osim misala, brevijara i ostalih liturgijskih knjiga, i zakoni, statuti, matične knjige rođenih, vjenčanih i umrlih, …i u tome je njihova posebnost, jedinstvenost i vrijednost. Sačuvani su i glagoljski natpisi u kamenu u razdoblju od XI. st. poput Plominskog natpisa, Valunske ploče, Bašćanske ploče kao najpoznatije (ali ne i najstarije) kamene ploče pisane glagoljskim pismom, i mnogih drugih kamenih ulomaka i natpisa. Odmah nakon izuma tiskarskog stroja Hrvati dobivaju prvu glagoljsku tiskanu knjigu Glagoljski Misal iz 1483. godine te prvu tiskanu hrvatsku početnicu iz 1527. Važnost očuvanja pisane riječi prelazi granice domovine, pa primjera radi glagoljične zapise i knjige pronalazimo u knjižnicama diljem svijeta. Djeci je bio najzanimljiviji  podatak kako su francuski kraljevi prilikom krunidbe polagali prisegu na poznatom glagoljskom Reimskom evanđelistaru.

Martina Dubolnić Glavan, arheologinja i povjesničarka iz Zavoda opisivala je djeci svoja iskustva vezana uz arheološka istraživanja i kako se pronalaze glagoljski, ali i ostali arheološki spomenici.

Prof. Danijela Deković organizirala je i vodila radionicu Izrada straničnika s glagoljskim slovima. Mogli su napisati svoje ime ili riječ koju žele na glagoljici te izrađivali straničnik kojeg su odmah i plastificirali. Važnu poruku učenici su naučili i zapamtili kako se hrvatska povijest i kulturna baština treba voljeti i čuvati.

Nakon ovako zanimljivog dana učenici su mogli zaviriti u svijet znanstvenika i dobiti poticaj za rad i učenje u školi. Puni dojmova s veseljem su zaključili kako su proširili svoje znanje, te da isto tako imaju još mnogo, mnogo toga za naučiti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju