preskoči na sadržaj

Osnovna škola Zadarski otoci Zadar

Login
Brojač posjeta
Ispis statistike od 23. 5. 2011.

Ukupno: 396438
Ovaj mjesec: 767
Ovaj tjedan: 25
Danas: 25
Školski list

Prvi broj školskog lista OZ izašao je u rujnu 2015.

Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Anketa
Kako vam se sviđa web www.skole.hr?
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
DAN GRADA ZADRA DFS „DONATIĆI“ ČESTITAJU VOLJENOM GRADU - SVETIM ŠIMUNOM KROZ PROSTOR I VRIJEME-
Autor: Administrator , 28. 11. 2018.

Projekt Muzej u školi iz OŠ Zadarski otoci u Zadru već deset godina za redom, raste i širi se kako u školi tako i u gradu Zadru. Glavni i  idejni nositelj, voditelj i koordinator ovog projekta je dip. učiteljica mentorica Anamarija Botica-Miljanović kao i voditeljica folklorne skupine „Donatići“ uz kolegicu Lenku Radić iz OŠ Zadarski otoci - Zadar.


Sam projekt Muzej u školi protkan je mišlju i vođen idejom čuvanja zadarske kulturne, povijesne i vjerske baštine i kulture mira. Tako da se unutar ovog projekta već tradicionalno održavaju događanja u sklopu Noć muzeja – „Zadarska alka“, potom „ Zadarski mir“ u Samostanu sv. Frane, „Igre dida mog“, sudjelovali su na Vinkovačkim jesenima  gdje su u narodnim nošnjama grada predstavljali  simbole Zadra, obrađena je tema „Gradimo grad“, izložbe i dr. Sve uz veliku podršku ravnatelja škole Davora Barića.

Ove  godine pod okriljem Muzeja u školi povodom Dana grada Zadra, 23. studenog 2018. učenici škole Zadarski otoci i dječja folklorna skupina „Donatići“ po četvrti put čestitali su Gradu Zadru programom „Čestitka voljenom gradu - SVETIM ŠIMUNOM KROZ PROSTOR I VRIJEME“. Zamišljeno je  i ostvareno da se ovo događanje posveti jednom od zaštitnika grada Zadra, svetom Šimunu, Bogoprimcu. Zadar je grad koji se ponosi što u svojim njedrima čuva škrinju od zlata i srebra, a u njoj tijelo moćnog sveca, pravednog i bogobojaznog proroka iz Jeruzalema koji je u svojim rukama držao , dijete Isusa, kralja mira.

Taj veliki i važan događaj iz Isusova života zapisan je u Svetom pismu. Sveti Šimun kada je uzeo dijete Isusa iz Marijinih ruku, ispunjen Duhom Svetim i božanskom nadahnućem, izgovorio je riječi koje znaju svi kršćani svijeta:

„Sad otpuštaš slugu svojega Gospodaru,

po riječi svojoj u miru!

Ta, vidješe oči moje spasenje tvoje,

koje si pripravio pred licem svih naroda:

svjetlost na prosvjetljenje naroda,

slavu puka svoga Izraelskoga”.

(Luka 2, 29-32)

U programu „SVETIM ŠIMUNOM KOZ VRIJEME I PROSTOR“ Donatići zajedno s učiteljicom Anamarijom Botica-Miljanović  imali su terensku nastavu, vođeni tragom svjedočanstva i zapisa o svetom Šimunu, krenuli su hodočastiti stazama, koje su moći svetca kretali se gradom Zadra. Tim stazama vodio ih je Šime Botica kao stručno vodstvo, a s fotoaparatima zabilježili su gosp. Ivan Perica i Gjonu Serrqi. Tako je nastala izložba fotografija učenika koja je postavljena u muzeju.

Svečanim programom učenici su u Kneževoj palači darovali svome gradu najljepšu čestitku pjesmom, riječju i izložbom. Dobrodošlicu svim prisutnima zaželjela je muzejski pedagog gđa. Lucija Sekula. Nastupio je i KUD „Sveti Šime“ iz Rtine pod vodstvom Nele Miletić i Livija Marijana, društvo koje njeguje tradiciju i glagoljaško pjevanje. Prigodnu pjesmu za ovo događanje Dobro jutro Zadre napisao je prof. Lovre Botica, a pročitali su je učenici 2.c razreda. Uslijedilo je kratko predavanje o svetom Šimunu i povijest škrinje sa tijelom sv. Šimuna o čemu je govorio povjesničar Vladimir Alavanja. Naglasio je kako grad Zadar ima četiri nebeska zaštitnika: sv. Šimun, sv. Krševana, sv. Stošiju i sv. Zoila. Samo je sv. Šimun živio u Isusovo vrijeme i primio ga u svoje ruke. Svi drugi živjeli su poslije Krista. Nakon prigodnog programa svi prisutni su mogli razgledati izložbu i pogledati projekciju filma „Priča o sv.  Šimunu" u produkciji Laudato TV.

Ovo događanje bilo bi nepotpuno da se „Donatići“ i ostali učenici škole nisu uputili u crkvu sv. Šimuna gdje su zapjevali njemu pjesmu, pomolili i uputili svoje zahvale Bogu i sv. Šimunu. Djeca i učiteljice obišli su škrinju, darovali ruže  i dobili moćni pamuk sv. Šimuna. Učenici su imali priliku spoznati i upoznati  vrijednosti i ljepote svog voljenog grada i domovine.  

Koristimo priliku da se zahvalimo na suradnji Narodnom muzeju grada Zadar, don Josipu Lenkiću i Anđelku Travici iz crkve sv. Šime, gđa. Kseniji Abramović utemeljiteljici i voditeljici Laudato televizije, fra Jurici Galiću iz Samostana sv. Ivana Krstitelja,  časnoj majci Anastaziji Čizmin poglavarici Samostana benediktinki svete Marije te časnim sestrama Klari i Ceciliji, kustosu Narodnog muzeja u mirovini Vladimiru Alavanji, KUD-u „Sveti Šime“ iz Rtine , prof. Lovri Botici,  djelatnicima škole, roditeljima i učenicima na predanom radu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju