preskoči na sadržaj

Osnovna škola Zadarski otoci Zadar

Login
Brojač posjeta
Ispis statistike od 23. 5. 2011.

Ukupno: 400518
Ovaj mjesec: 1516
Ovaj tjedan: 283
Danas: 88
Školski list

Prvi broj školskog lista OZ izašao je u rujnu 2015.

Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Anketa
Kako vam se sviđa web www.skole.hr?
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
GLAGOLJAŠKI KALENDAR 2019.
Autor: Administrator , 10. 1. 2019.

Jedan od projekata škole su i KALENDARI. Ove školske godine 2018./19. nastala su dva kalendara. Jedan kalendar izradile su ga učiteljica mentorica Renata Andrović 2.a i učiteljica Jasna Panić 2.d razreda sa svojim učenicima. Kalendar je nastao kao grupni rad drugaša koji su kalendar uresili likovnim i literarnim uradcima. Tiskan je. Učenici su sretni i ponosni na svoj kalendar. Naravno i njihove učiteljice.


Drugi glagoljaški kalendar nastao je u kombinaciji 4.b razreda učiteljice savjetnice Jasminke Brižić i 2.b razreda učiteljice mentorice Željke Diklan. Kalendar je poseban upravo po glagoljici i zato što obuhvaća najvrijednije kulturno-povijesne spomenike Zadra, kulturnu baštinu Zadra, potom slavne i poznate osobe iz naše prošlosti i sadašnjosti.

Učenici su grupnim radom oslikali kombinacijom slikarskim, crtačkim tehnikama ili oblikovanjem na papiru, kulturno povijesne spomenike grada Zadra. Tako se među  likovnim dječjim uradcima nalazi: zadarska katedrala, crkva sv. Donata, Kopnena vrata, Foša i bedemi, zadarska riva, zlatne relikvijske ruke u SICU, Gradska straža na Narodnom trgu, sportska dvorana Krešimira Ćosića, zadarski most, Perivoj od slave pokraj crkve Gospe od Zdravlja, crkva sv. Šimuna i škrinja sv. Šimuna, crkva sv. Krševana, Kapetanova kula i Trg pet bunara.

Poznate osobe prošlosti i sadašnjosti grada Zadra, a imaju također posebno mjesto u kalendaru. To su: sveti Šimun - svetac koji je držao Isusa na rukama, a njegovo tijelo je u zlatnoj škrinji u crkvi sv. Šimuna, zadarski znanstvenik Spiridon Brusina – bavio se istraživanjem mora i školjaka, naš slavni zadarski nogometaš Luka Modrić, zadarski košarkaš Krešimir Ćosić, zadarski pjesnik Petar Zoranić i na kraju Sveta obitelj, mali Isus u jaslicama.

Glagoljica je staro slikovno pismo hrvatske prošlosti. Kao takvo ima veliku vrijednost u hrvatskoj književnosti, povijesti i kulturi. U dvanaest mjeseci na crtežima i slikama se nalazi po jedno slovo iz glagoljice. Tako da ukupno ima 12 mjeseci i 12 glagoljskih slova. Imena mjeseca napisano je dvama pismima: latinicom i glagoljicom. Upravo na ovakav način, učenici i ostali mogu lako vizualno zapamtiti bar neka slova glagoljice.

Učenici su na kraju dodali svoje literarne uratke. Četvrtaši su pisali činkvine koje opisuju likovni sadržaj slike. Drugaši su napisali pismene sastave koje govore o četiri godišnja doba. Primjereno i prigodno na temu svakog mjeseca. Kako smo kalendare oblikovali i prilagodili četiri godišnjim dobima to smo ukrasili i bojom. Tako da su zimski mjeseci obojani plavom bojom, proljetni zelenom, ljetni narančastom, a jesenski smeđom bojom. Pazilo se i da npr. sveta Stošija bude u siječnju, Valentino da pripada mjesecu Veljači, pobjedu Vatrenih i Luke Modrića slavili smo u srpnju, svetog Šimuna slavimo u mjesecu listopadu i jaslice u prosincu. Sve u svemu, pazilo se na sve detalje.

Glagoljaški kalendari su naručeni i tiskani u GrafikaArt za roditelje, učenike i djelatnike OŠ Zadarski otoci-Zadar.

Ovaj kalendar nema samo odgojnu i obrazovnu dimenziju. Ovaj kalendar budi ponos učenicima, roditeljima, djedovima i bakama! A o učiteljicama da i ne govorimo! Ponos o ljepotama svog rodnog grada Zadra, ponos na  kulturnu i vjersku baštinu Zadra, ponos na našu prošlost, ponos na našu školu i učenike, ponos na našu glagoljicu, ponos na našu domovinu.

 

 

 

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju