preskoči na sadržaj

Osnovna škola Zadarski otoci Zadar

Login
Brojač posjeta
Ispis statistike od 23. 5. 2011.

Ukupno: 535306
Ovaj mjesec: 2113
Ovaj tjedan: 391
Danas: 57
Školski list

Prvi broj školskog lista OZ izašao je u rujnu 2015.

Tražilica
Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Anketa
Kako vam se sviđa web www.skole.hr?
 

Izviješće s XIII. medužupanijske smotre i natjecanja GLOBE škola

(regija JUG)

održane u Kaštelima 10.03.2017.

 

Na ovogodišnjoj međužupanijskoj smotri i natjecanju GLOBE škola sudjelovalo je 11 škola iz Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije. Rad škola u GLOBE programu prezentirale su tročlane učeničke ekipe koristeći se Power Point prezentacijom.

 

Ocjenjivačko povjerenstvo je u sastavu

Tamara Banović (OŠ Josipa Pupačića, Omiš),

Zrinka Klarin (OŠ Šime Budinića, Zadar),

Marina Sambolek (EBT škola Zadar),

Ivana Lipovac (Prirodoslovno-tehnička škola, Split) i

Irina Kozličić Juraga (OŠ Zadarski otoci, Zadar)

prema Kriterijima za ocjenjivanje rada, izradilo slijedeću rang-listu:

 

Red.

broj

ŠKOLA

UKUPNO

1.

OŠ Šime Budinića, Zadar

90,71

2.

OŠ Josipa Pupačića, Omiš

88,86

3.

EBT škola, Zadar

84,96

4.

OŠ Kraljice Jelene, Solin

83,57

5.

SŠ Braća Radić, Kaštela

82,89

6.

SŠ Vela Luka, Vela Luka

79,41

7.

OŠ Zadarski otoci, Zadar

77,29

8.

EBT škola, Split

75,86

9.

OŠ Valentin Klarin, Preko

59,48

10.

SŠ Kralja Zvonimira, Knin

16,2

11.

SŠ Lovre Montija, Knin

15,2

 

Voditeljica MŽV:

Irina Kozličić Juraga, prof.GLOBE-ovci NA DANU IZVANNASTAVNIH AKTIVNOSTI

 

U utorak, 3.6.2014. godine, GLOBE-ovci naše škole sudjelovali su na Danu izvannastavnih aktivnosti.

Učenicima svoje i ostalih škola grada Zadra pokazali su uporabu klinometra i Pitagorina poučka mjerivši visinu crkve svetog Donata, te uporabu karti neba pri određivanju vrste oblaka i količine naoblake.

Prisutnim učenicima također su ukratko predstavili i svoj ovogodišnji projekt Temperature mora u Zadarskom kanalu koji su izradili u suradnji s GLOBE-ovcima OŠ Valentin Klarin, Preko, a kojim su se zajedno predstavili na Državnom natjecanju i smotri GLOBE škola u Trogiru.

Uz njih su kao logistička potpora bile i mentorice Vesna Mujagić i Irina Kozličić.

 

 

 

 

 

 

POSJET GLOBOVACA OŠ VALENTIN KLARIN, PREKO

 

5.5.2014. godine, posjetili su nas predstavnice GLOBE ekipe OŠ Valentin Klarin iz Preka – Josipa, Manuela i Petra, sa svojom mentoricom prof. Jasminkom Dubravicom.

Razgledali su našu školu i upoznali se s manuelnom meteorološkom postajom, te smo zajedno dovršili i uvježbali našu powerpoint prezentaciju za zajednički projekt Temperature mora u Zadarskom kanalu, kojim ćemo se predstaviti na Državnom natjecanju i smotri GLOBE škola u Trogiru.

Nakon radnog dijela otpratili smo naše gošće na trajekt i usput pojeli sladoled.

Vaši GLOBE-ovci Ante, Antonio i Jure, mentorice Vesna i Irina.

 

  

DRŽAVNA SMOTRA I NATJECANJE HRVATSKIH GLOBE ŠKOLA 2014.

 
Od 14. do 16. svibnja 2014. godine, održana je Državna smotra i natjecanje hrvatskih GLOBE škola u Trogiru. Domaćin je bila Osnovna škola Kraljice Jelene iz Solina.
 
OŠ Zadarski otoci predstavljali su učenici Jure Batur, Ante Denona i Antonio Kekić pod vodstvom svojih mentorica profesorica Irine Kozličić i Vesne Mujagić. Naša škola se na smotri predstavila u kategoriji hidrologija sa znanstveno-istraživačkim projektom: Temperature mora u zadrskom kanalu koji je izrađen u suradnji s učenicima i mentoricom OŠ Valentin Klarin iz Preka na otoku Ugljanu.
 
Učenički trud i zalaganje oko izrade i prezentacije projekta ocjenjivačko povjerenstvo je prepoznalo i nagradilo Priznanjem za iznimno uspješan istraživački projekt.
 
I na orijentacijskom dijelu natjecanja koje se održalo u hotelu Medena i oko njega, naši učenici su pokazali zavidno znanje i sposobnost osvojivši drugo mjesto.
 
Nakon službenog dijela natjecanja svi sudionici Državne smotre odmorili su se na izletu u Saloni.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


POSJET I SURADNJA S GLOBOVCIMA OŠ 'VALENTIN KLARIN' IZ PREKA

 

U četvrtak, 3.10.2013. godine, dio GLOBE ekipe naše škole sa svojim voditeljicama Vesnom Mujagić i Irinom Kozličić, se zaputio u Preko kako bi posjetili globovce OŠ 'Valentin Klarin'.

Naši domaćini i njihova voditeljica Jasminka Dubravica su nas dočekali u trajektnom pristaništu i prevezli autobusom do svoje škole gdje smo se upoznali s njihovom automatskom meteorološkom postajom, te dogovorili i započeli zajednički projekt vezan uz temperaturu i pH mora.

Nakon GLOBE dijela posjeta Preku imali smo i praktični biološki dio gdje smo sakupili nekoliko biljaka za školski herbarij.

Pozvali smo naše nove GLOBE prijatelje da nas uskoro posjete u Zadru i da tada zajedno odemo u posjet meteorološkoj postaji na Puntamici.

U galeriji slika pogledajte kako nam je bilo!!

Pozdrav od Ante, Antonija, Jure, Frane, Stelle i Rine..

  

DRŽAVNO NATJECANJE GLOBE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

MEĐUŽUPANIJSKA GLOBE SMOTRA 2013. GODINE

 

11.3.2013. godine u OŠ Šime Budinića održana je Međužupanijska GLOBE smotra za regiju JUG na kojoj je ukupno sudjelovalo osam škola a naši predstavnici bili su Laura Barić, Žana Jadrešin i Mateo Josipović, sa svojim mentoricama Irinom Kozličić i Vesnom Mujagić.

 

Poredak škola sudionika:

 

  1. OŠ Šime Budinića, Zadar
  2. OŠ Zadarski otoci, Zadar
  3. Gimnazija Vladimir Nazor, Split
  4. OŠ Valentin Klarin, Preko
  5. Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola, Zadar
  6. Srednja škola Vela luka, Vela luka
  7. OŠ Kraljice Jelene, Solin
  8. Srednja škola Gračac

 

Nadamo se da će nam drugo osvojeno mjesto donijeti poziv za sudjelovanje na Državnoj GLOBE smotri kojoj je ove godine domaćin naša škola.

 

 

 

 

TEMPERATURA TLA - PRVO MJERENJE!!

 

Od listopada 2012. godine počeli smo s mjerenjem temperature tla. Temperatura tla se mjeri dva puta tjedno na dubinama od 5 i 10cm.

 

TLO je tanki sloj ili zona – PEDOSFERE - na površini Zemlje. Nastalo je iz

matične stijene, engl. parent rock, kao rezultat fizičko - kemijskih procesa erozije pod

utjecajem atmosferskih, topografskih i bioloških agensa u dugom vremenskom

periodu.

Sadrži nutriente i vodu čime je pogodna sredina za život flore i faune, a kao zona filtracije

utječe i na kemizam površinske i podzemne vode.

 

Ciljevi ispitivanja tla u GLOBE programu su:

· prikupljanje podataka o fizičko - kemijskim promjenama u tlu uzrokovanim promjenama u ekosistemu,

· analiza utjecaja promjena u tlu na život na Zemlji,

· analiza vlage u tlu i kalibracija satelitskih senzora u odnosu na “in situ” podatke, bolje razumijevanje odnosa u biosferi,

· analiza utjecaja čovjeka na hidrološki ciklus, i

· edukacija.

 

Ostvarenjem ovih ciljeva učenici će:

· naučiti pojmove i odnose između geologije, biologije, meteorologije i ekologije,

· uočiti međusobni utjecaj klime, vegetacije, stijena i ljudskog faktora na formiranje tla, i

· lakše razumjeti hidrološki ciklus, ciklus ugljika i energije na zemlji

 

 

 

  

 

Zamisao o znanstveno obrazovnom programu GLOBE (Globalno učenje i opažanje za dobrobit okoliša) obznanio je na Dan planeta Zemlje 1994. godine tadašnji američki potpredsjednik Al Gore. Na isti je dan (22. travnja) 1995. godine program pokrenut u SAD, a vlade mnogih zemalja diljem svijeta tih su dana s američkim predstavnicima potpisale sporazume o provođenju programa GLOBE. Hrvatska je bila među prvim zemljama koje su pristupile ostvarivanju tog svjetskog programa (sporazum je potpisan 13. travnja 1995.). Supotpisnici Sporazuma o implementaciji programa GLOBE u Hrvatskoj su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, a neposredna provedba povjerena je Zavodu za školstvo Republike Hrvatske (današnja Agencija za odgoj i obrazovanje).

Glavni nositelj programa GLOBE u SAD je Univerzitetska korporacija za atmosferska istraživanja (UCAR), a partneri su NASA - američka državna uprava za atmosferu i svemir, Nacionalna fondacija za znanost, Univerzitet države Colorado i US State Department. U program je danas uključeno preko 100 zemalja, s ukupno preko 20.000 škola, a na svakom od kontinenata (pa čak i na Antarktiku) postoji bar jedna GLOBE škola.

Program GLOBE predviđa redovita i kontinuirana učenička mjerenja i opažanja u neposrednom okolišu škole. Mjerenja i opažanja obavljaju se na području atmosfere, vode, tla i pokrova, a rezultati istraživanja se međusobno upotpunjuju i povezuju, čime se ostvaruje program cjelovitog praćenja stanja okoliša. Prikupljeni se rezultati unose u zajedničku bazu podataka na GLOBE serveru, koja je otvorena i putem Interneta dostupna svim posjetiteljima na adresi : www.globe.gov

Tim znanstvenika, angažiranih za suradnju s programom GLOBE, izrazio je veliko zanimanje za učenička mjerenja i opažanja, očekujući da će pridonijeti boljem i potpunijem razumijevanju ekoloških odnosa i promjena u globalnom okolišu.

Sudjelujući u programu učenici na konkretnim primjerima primjenjuju školska teoretska znanja te iskustvenim učenjem stječu nove spoznaje o cjelovitosti okoliša, razvijajući pritom pozitivne stavove, ali i samosvijest temeljenu na svom aktivnom sudjelovanju.

U razradi metodologije GLOBE mjerenja i pratećih edukativnih materijala sudjelovali su renomirani stručnjaci. Rezultati redovito provođene višegodišnje evaluacije i anketiranja nastavnika iz cijelog svijeta potvrđuju da ostvarivanje programa GLOBE svakako pridonosi podizanju kvalitete i osuvremenjivanju nastave, posebice u području prirodoslovlja i geografije te u nizu drugih predmeta.

 U popis svjetske mreže Globe škola uvršteni smo 23. studenog 2009., a prve podatke poslali smo 14. prosinca 2009.

U tablicama su broj i vrsta podataka koje smo poslali do danas.

 

 

Veljača 2010.

Veljača 2011.

Veljača 2012.

Ukupno

1355

5368

10992

Atmosfera

1095

4675

9441

Temperatura zraka

256

1077

2170

Oblaci

204

795

1526

Kontrails

256

1196

2584

Kiša

79

440

876

Snijeg

198

771

1524

Vlažnost zraka

102

396

761

 

Tlo

85

92

202

Temperatura tla

55

62

62

Karakterizacija tla

30

30

140

Biologija/pokrovnost

 

 

3

Biometrija stabla

 

 

2

Pokrovnost tla

 

 

1

Fenologija

141

523

1103

Pupanje

3

3

5

Green up/Green down

138

520

1098

Hidrologija

 

37

202

Temperatura mora

 

36

195

Prozirnost mora

 

1

7

Metadata

34

41

41

  

preskoči na navigaciju