
Učenici petog i šestog razreda naše škole, koji pohađaju izbornu nastavu njemačkog jezika, sudjelovali su u zanimljivom i edukativnom projektu koji je uspješno spojio učenje jezika s kulinarskom umjetnošću.
Pod vodstvom učiteljice Željke Zrilić, uz podršku učiteljice Denise Mandić Šegić, učenici su se upoznali s poznatom austrijskom slasticom – bečkom Sachertortom. Kroz niz interaktivnih aktivnosti – gledanje dokumentarnih filmova, izradu kvizova i međusobno ispitivanje – obogatili su svoje znanje o njemačkom jeziku, kulturi i gastronomiji.
Najzanimljiviji dio projekta bio je kulinarski izazov: priprema Sachertorte kod kuće. Učenici koji su se odvažili okušati kao mali slastičari pokazali su svoju kreativnost i vještine, a njihove su torte 10. lipnja 2025. stigle u školu, spremne za ocjenjivanje.
Degustacijski žiri, sastavljen od kuharica, spremačica, knjižničarke, ravnatelja, učenica osmoga razreda, pomoćnica u nastavi, tajnice škole i računovotkinje, imao je nimalo lak zadatak. Nakon slatkog vijećanja, dodijeljene su nagrade najboljima:
- 1. mjesto: Dora Jurjević i Mihaela Suša (6. razred)
- 2. mjesto: Nina Karamarko (5. razred)
- 3. mjesto: Petra Šimičević i Mihaela Benić (6. razred)
- 4. mjesto: Antonio Smokrović i Dominik Topić (5. razred)
- 5. mjesto: Dora Golem i Meri Sedić (5. razred)
Najuspješniji su nagrađeni diplomama i simboličnim nagradama, dok su ostali sudionici Kristijan, Aron, Ljupka, Vita, Luce, Nora, Lana, Karlo, Šimun, Doris i Lana – primili zahvalnice kao priznanje za svoj trud, vrijeme i angažman.
Zahvaljujemo svim učenicima koji su s puno volje i ljubavi pripremili svoje torte. Iskreno se nadamo da ste svi uživali ne samo u pečenju i učenju, već i u zajedničkom druženju koje će, vjerujemo, ostati u lijepom sjećanju svima koji su sudjelovali.
Projekt je zaključen zajedničkim druženjem i, naravno, degustacijom torti. U ugodnoj i slatkoj atmosferi, učenici su još jednom dokazali da je učenje najuspješnije kada se znanje stječe kroz igru, praksu i suradnju – uz neizostavan dodatak čokolade.
Sachertorta je prvi put pripremljena 1832. godine u Beču, kada je austrijski kancelar princ Metternich zatražio poseban desert za svoje goste. Budući da je glavni kuhar bio bolestan, zadatak je pao na mladog slastičarskog šegrta Franza Sachera, tada šesnaestogodišnjaka. Njegov čokoladni kolač s marmeladom od marelica i preljevom od tamne čokolade postao je pravi hit.
Godinama kasnije, njegov sin Eduard Sacher usavršio je recept i posluživao tortu u Hotelu Sacher, koji je osnovao 1876. godine. Danas se originalna Sachertorta proizvodi isključivo u hotelu Sacher i njegovim službenim prodavaonicama, a recept se čuva kao strogo čuvana tajna. Svaka torta nosi službeni čokoladni pečat koji potvrđuje njezinu autentičnost.
Na kraju, učenici su izrazili nadu da će u jednoj od sljedećih terenskih nastava imati priliku posjetiti Beč i ondje kušati originalnu Sachertorte – upravo onu koja se danas poslužuje u slavnom hotelu Sacher.
Ostale slike pogledajte na OneDrive.
