preskoči na sadržaj

Osnovna škola Zadarski otoci Zadar

Login
Brojač posjeta
Ispis statistike od 23. 5. 2011.

Ukupno: 489245
Ovaj mjesec: 2169
Ovaj tjedan: 86
Danas: 86
Školski list

Prvi broj školskog lista OZ izašao je u rujnu 2015.

Kalendar
« Studeni 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Anketa
Kako vam se sviđa web www.skole.hr?
Zato što volim Zadar

UPISI U SREDNJU ŠKOLU

Upisi u srednje škole 2020./2021. – Detaljan vodič za učenike i roditelje

e-Dnevnik

INFORMACIJE O SUSTAVU e-Dnevnik

Od početka šk.god. 2015./2016. u našoj školi se uvodi sustav e-Dnevnik. S ciljem što boljeg upoznavanja učitelja, stručnih suradnika, učenika i roditelja s novim sustavom vođenja pedagoške dokumentacije i novim načinima uvida roditelja u uspjeh učenika u prilogu donosimo upustva za sve učesnike novog sustava.

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Spisateljica JASMINKA TIHI STEPANIĆ u školskoj knjižnici
Autor: Administrator , 20. 2. 2020.

U srijedu 19. veljače 2020. u školskoj smo knjižnici ugostili spisateljicu za djecu i mlade JASMINKU TIHI-STEPANIĆ.  


Jasminka Tihi-Stepanić profesorica je hrvatskoga jezika u osnovnoj školi, ali se uz posao bavi još i pisanjem. Iznimno pristupačna i topla rado je govorila o svom pisanju i stvaranju romana te kratkih priča za djecu mlade. Njena se književna djela objavljuju u mnogim časopisima (Modra lasta, Smib, Radost, Književnost i dijete...), a poznato je i da su joj na Hrvatskom radiju emitirane priče u emisijama Priča za velike i male te u TV seriji HRT-a Pssst Priča! 

Također, dobitnica je i mnogih velikih hrvatskih književnih nagrada: Nagrada „Mato Lovrak“ za roman prvijenac  Imaš fejs? u 2011., za istoimenu radioigru posebna nagrada na 9. međunarodnom festivalu radioigara za djecu i mlade Prix Ex Aequo u Bratislavi, Nagrada „Anto Gardaš“ za roman Moja neprijateljica Ana 2016.g., Nagrada „Grigor Vitez“ za književni tekst za mlade i Nagrada „Mato Lovrak“ za najbolji roman za djecu i mlade Ljeto na jezeru Čiču 2018. Također, objavila je i slikovnice Priča o ribaru i zlatnoj ribici, Kako su nastali morski oblutci te Šišmiš i mala balerina.  

 Jasminka Tihi-Stepanić na Časnoj je listi IBBY-ja i uskoro putuje u Moskvu po prestižnu nagradu. IBBY je Međunarodni odbor za dječju knjigu koji objavljuje kataloge s najuspješnijim i najkvalitetnijim piscima, a služi kao preporuka za čitanje, prevođenje i objavljivanje diljem svijeta. 

Tijekom druženja sa spisateljicom saznali smo kako dolazi do inspiracije i tema kojima se bavi u svojim djelima. Sve su to urbane teme u kojima su likovi stavljeni u nezavidne situacije. Riječ je o nesređenim obiteljima i obiteljskim odnosima iz kojih često proizlazi i nekvalitetan način života, ponašanja koja balansiraju na rubu kriminala kako kod odraslih tako i kod maloljetnika, o životu na društvenim mrežama i kompjutorskim igricama koji postaje opsesivan, o problemima djece razvedenih roditelja i anoreksiji, životu u udomiteljskim obiteljima, tragičnim sudbinama preko kojih pokušavamo razumjeti svijet i s njime se povezati. Iako naizgled teške teme, Jasminka Tihi-Stepanić uvijek u svojima djelima ostavlja mjesto za „vrata prema svjetlosti“. U svakom se djelu nađe poseban lik koji nas ostavlja u svjetlu dobrote i nade, pruža nam utjehu da ipak postoji rješenje, pošteniji i kvalitetniji život, vedar i optimističan. To je i autoričina poruka koju nam je u susretu i željela prenijeti. Svatko može izgraditi bolji i ljepši svijet za sebe i uzdići se iz najgore situacije.  

Tijekom svog višegodišnjeg rada s učenicima upoznala se s mnogim situacijama u kojima se djeca nalaze i snalaze. To su bili motivi oko kojih je kasnije izgradila svoje likove i napisala svoja zanimljiva i snažna djela koja čitatelja ne ostavljaju ravnodušnim. Romani se čitaju brzo, lako, s velikim zanimanjem, a za to su zaslužne njene jasne tople rečenice i zaokružene životne priče.  

Za svojim je djelima pobudila veliki interes u učenicima. Osobito za roman Dom iza žice. O njemu je govorila odgovarajući na učenička pitanja. Otkrila je kako je istraživala život djece u maloljetničkim zatvorima. Kako joj je bilo zabranjeno ući u takvu ustanovu (osim zaposlenika i posjetitelja koji moraju biti članovi obitelji) pa da sama istraži sudbinu i način života djece koja su tamo smještena, pomoć je dobila od zaposlenih službenika. Identitet djece je bio naravno zaštićen, nije mogla dobiti sve informacije, ali mogla je dobiti stvaran uvid u razloge i načine na koja su mnoga maloljetna djeca završila u takvoj ustanovi. To je bio jedan od razloga zašto je željela napisati takav roman i mladog čitatelja upoznati s ozbiljnim problemima suvremenog društva. 

O romanu Ljeto na jezeru Čiču nije željela puno govoriti. Roman je to o obitelji koja se zbog financijskih neprilika na trenutak razdvojila. Baka ostaje čuvati dvoje unučadi dok roditelji rade daleko od još neizgrađenog doma. Ljeto koje je trebalo biti opušteno i djeci ispunjeno razonodom završilo je tragično. Ali nudi nam odgovor, utjehu i prihvaćanje. 

O knjizi Baš kao Harry Potter najviše se razgovaralo jer je to zbirka kratkih priča koje također govore o mladim ljudima, ponašanjima odraslih i mladih, njihovim problemima, nedoumicama, nesigurnostima. Iako ćemo čitanjem proći kroz neugodne situacije i osjećaje, autorica je sve prožela duhovitošću pa s lakoćom i malom napetošću iščitavamo zanimljive situacije njenih likova u kojima se svatko od nas može pronaći.  

Na kraju susreta otkrila nam je da je nova knjiga gotova i trenutno u lekturi. Druga je skoro pa gotova. A treća joj se knjiga već stvara u mislima. Dobili smo ekskluzivnu vijest da će se u jednoj svojoj novoj knjizi baviti temom nestanka djevojčice Beate.  

Po završetku susreta zaključili smo da nam je malo vremena bilo da bismo razgovarali s Jasminkom Tihi-Stepan o svemu što nas je zanimalo. Još je puno tema ostalo nedovršeno i puno neodgovorenih pitanja, ali književnica je obećala da će nas opet posjetiti. Vrijeme smo proveli ugodno, kvalitetno i u dobrom društvu. Tako se grade lijepe uspomene u školskoj knjižnici. 

 

 

 

 

 

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju