preskoči na sadržaj

Osnovna škola Zadarski otoci Zadar

Login
Brojač posjeta
Ispis statistike od 23. 5. 2011.

Ukupno: 535307
Ovaj mjesec: 2114
Ovaj tjedan: 392
Danas: 58
Školski list

Prvi broj školskog lista OZ izašao je u rujnu 2015.

Tražilica
Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Anketa
Kako vam se sviđa web www.skole.hr?
LITERARNI KUTAK 2.B RAZREDA

 

Zavirite u učenički literarni kutak 2.B razreda.

Mi - učenici popunjavat ćemo ovo mjesto, dopunjavati i nadopunjavati cijele školske godine. U ovom literarnom kutku učit ćemo pisati. Stvarajući priče i pjesme razvijat ćemo svoju maštu i kreativnost. Pisanjem, nadogradit ćemo svoje znanje, razvijat samostalnost, stvaralaštvo, kritičko mišljenje i intelektualnu radoznalost.

                                                      Djeco, volite ono što radite !                        

                                                                 Učiteljica Željka Diklan ( 2.B )

Mašta je važnija od znanja.

                                                Albert Einstein

 

PROLJETNA LIVADA ( lektira Plesna haljina žutog maslačka )

Proljeće

Proljeće je došlo. Sunce je prosulo svoje zrake po zelenoj livadi. Cvijeće je zamirisalo i raširilo latice. Vrijedni mravi nose hranu. Pčelice zuje. Pauk plete svoju mre

u. Leptiri su raširili svoja šarena krila i lete livadom. Vjetar lagano ljulja travke.

Proljeće je najljepše godišnje doba.

Leticia J. 2.b

 

Proljetni dan

Proljeće je. Sunce sja više nego inače. Livada se probudila. Cvijeće je naraslo. Cvjetovi su žute, bijele i narančaste boje. Šareni leptiri lete. Livada je mirisna i razigrana. Čuje se slavujeva pjesma !

Proljeće je najljepše godišnje doba u godini.

Bruno Ć. 2.b

 

Na livadi

Sunce je obasjalo livadu. Livada je puna cvijeća, boja i mirisa. Vjetar ljulja zelene travke. Pčelice zuje. Leptiri mašu svojim krilima poput lepeza i pričaju drugim kukcima o svojim dalekim putovanjima. Gusjenica gricka zelene listove. Pauk plete svoju mrežu dok sluša slavujevu pjesmu.

Meni je proljeće najljepše godišnje doba.

Nina J. 2.b

 

Proljetni dan na livadi

Sunce je obasjalo cijelu livadu. Livada je puna crvenog, žutog i plavog cvijeća. Neki cvjetovi mirišu. Bubamara sjedi na listu i priča sa svojom prijateljicom leptiricom. U travi mali mravi nose hranu u mravinjak. Zelene travke se njišu.

Proljeće je najveselije doba !

Danijela K. 2.b

 

Proljetni dan

Sunce jako grije po livadi. Grije jače nego prije. Priroda se probudila. Ptice su se vratile iz dalekih krajeva. Slavuj lijepo pjeva. Pauk se odmara na svojoj mreži. Leptir priča s kukcima o dalekim krajevima. Gusjenica gricka listove i uživa. Bubamara isto uživa na listu. Cvijeće lijepo miriše. Trava se njiše.

Priroda je puna boja i miriše !

Krešimir B. 2.b

 

Na livadi

U proljeće sunce jače sja nego inače. Priroda je puna boja, mirisa i cvijeća. Livada se zeleni. Životinje dobivaju mlade. Pčelice zuje oko cvjetova. Gusjenica gricka listić. Bubamare se odmaraju na listovima. Vrijedni mravi nose hranu u mravinjak.

Proljeće je najšarenije i najzabavnije godišnje doba.

Lucija J. 2.b

           

OPIS LIKA

MAČAK U ČIZMAMA

        Mačak je lik iz bajke. Oči su mu velike i zelene boje. Usta su mu nasmijana. On je mršav i malen. Dlaka mu je crne i bijele boje. Ima dugačak rep. Nosi smeđe čizme. Mačak je uspravan. On je dobar , mudar, lukav i domišljat.

         Meni je mačak u čizmama smiješan.

DANIJELA K. , 2.B

 

MAČAK U ČIZMAMA

       Mačak je lik iz bajke. Oči su mu krupne i velike. Njuška mu je velika s velikim brkovima. Usta su mu uvijek nasmijana. Malen je i mršav. Dlaka mu je crno bijele boje. U šapi drži šiljasti mač. Na leđima nosi smeđu torbu. Na nogama ima smeđe čizme. Mačak je uspravan. On je lukav, dobar mudar i domišljat. Pomogao je svom gospodaru markizu Karabasu.

      Meni se sviđa lik mačka.

BRUNO Ć. , 2.B

 

MAČAK U ČIZMAMA

        On je lik iz bajke. Uši su mu male i šiljaste. Oči su mu velike i zelene. Mačak ima veliku njušku s dugačkim brkovima. Usta su mu uvijek nasmijana. Malen je i mršav. Ima vreću na leđima. Tijelo mu je prekriveno crno bijelom dlakom. Drži mač u šapi. Nosi male smeđe čizmice. Bio je lukav, mudar, spretan i odan prema gospodaru.

       Ja volim mačka!

LORENA P. , 2.B

 

MOJA SESTRA EMA

     Ema je moja sestra blizanka. Ona ima velike , sjajne, smeđe oči. Ima dugu, ravnu i smeđu kosu. Njen nosić je malen i lijep. Usta su joj malena i nasmijana. Ona je visoka i mršava. Omiljena odjeća su joj haljine i suknjice. Najdraža obuća su joj patike i čizme. Uvijek ponosno i uspravno hoda. Ona je spretna i domišljata. Dobra je sestra i dobra prijateljica.

     Volim svoju sestru najviše na svijetu.

LORENA P. , 2.B

 

                                                                                               SVETI NIKOLA

     Sveti Nikola je zaštitnik djece i pomoraca. Na glavi ima biskupsku crvenu kapu. Ima sitne oči. Ima bijelu kosu i bijelu bradu. Nos mu je pravilan. Usta su mu nasmijana. On je punašan. Ima crveni plašt i bijelu haljinu. On je uspravan. Sveti Nikola je dobra srca i želi svima pomoći.

     Ja volim svetog Nikolu zato što me čuva.

MARIJA B. , 2.B

 

                                                                                                SVETI NIKOLA

     Sveti Nikola je biskup i zaštitnik pomoraca i djece. Na glavi ima veliku biskupsku kapu. On ima veliki crveni ogrtač. Sveti Nikola ima bijelu bradu. On ima bijelu biskupsku haljinu. U ruci nosi zlatni štap. On je uspravan. U drugoj ruci nosi veliku vreću slatkiša. Sveti Nikola je punašan.

     Ja volim svetog Nikolu zato što čuva moju obitelj.

IVAN J. , 2.B

 

OPIS PREDMETA

 

SANJKE

     Sanjke su duguljastog oblika. One su velike. Gornji dio je drveni, a donji dio je metalni. Konop je zavezan za metal. Sanjke su smeđe boje. Sastoji se od daščica i od metala. Sanjke koristim samo  zimi kad ima snijega. S njima se sanjkam. Čuvam ih u podrumu.

     Ja volim sanjke.

MARIJA B. ,2.B

 

IGRAČKA-MEDO

     Moj medo Brundo je cijeli okruglast. On je veliki medo. Medo Brundo napravljen je od pliša i tkanine. On je smeđe boje. Brundo se sastoji od slatke glave,velikih smeđih očiju, nasmijanih usta, velike njuške, velikog trbuščića i jednih slatkih šapa. Oko vrata ima maramu.  Medo služi za igru i da spava sa mnom.

      Sviđa mi se jako moj medo. Ja se brinem o njemu.

LUCIJA J. ,2.B

 

OPIS ŽIVOTINJE

 

VJEVERICA

        Vjeverica je šumska životinja. Ona živi u šumi na stablu. Kako vjeverica izgleda? Ima uši koje su male i šiljaste. Njuška joj je crne boje. Zubi su joj veliki i oštri. Tijelo joj je izduženo i vretenasto. Dlaka joj je crvenkaste boje. Rep je kitnjast i dugačak. Ona je brza, spretna, živahna i okretna. Koga se ona boji? Po danu boji se kune i lisice, a po noći sove. Oni su joj neprijatelji. Vjeverica skuplja lješnjake i žirove. Gle, vjeverica se penje po stablu pandžama! U jesen spava zimski san. Voli spavati na lišću.

           Zašto mi se sviđa vjeverica? Sviđa mi se vjeverica zato što je vesela poput djece.

DANIJELA K. , 2.B

 

VJEVERICA

        Vjeverica živi u duplji. Ona je šumska životinja. Glava joj je okrugla. Uši su joj okrugle. Ima njušku. Ima oštre zube. Na šapama ima pandže. Dlaka joj je crvenkasta. Vjeverica je malena. Rep joj je dug i kitnjast. Po danu je lovi kuna i lija. Po noći je lovi sova. U jesen skuplja lješnjake i žirove. Vjeverica je spretna i zaigrana.

       Meni se sviđa vjeverica.

EMA P. , 2.B

 

VJEVERICA

       Vjeverica je šumska životinja. Glava joj je malena i uši su joj šiljaste. Zubi su joj oštri. Tijelo joj je izduženo, vretenasto. Dlaka joj je meka i crvene boje. Boji se kune i lisice po danu, a sove noću. Spretna je, brza, živahna i okretna. U jesen zakopa žirove, a ostale stavi u duplju.

        Sviđa mi se vjeverica. Zato što je korisna životinja.

LETICIA J. , 2.B

 

VJEVERICA

        Vjeverica živi u duplji, u šumi. Ima šiljaste male uši. Tijelo joj je izduženo i vretenasto. Prekriveno je crvenkastom mekom dlakom. Ona je brza, spretna živahna i okretna. Rep joj je kitnjast i dugačak. Na šapicama ima pandže. Voli jesti žirove i lješnjake. Po danu se boji lisice i kune, a po noći sove.

         Meni se sviđa vjeverica. Zašto? Zato jer je pametna i razigrana poput djeteta.

MARKO D. , 2.B

 

VJEVERICA

          Vjeverica živi u šumi, u duplji stabla. Ona je šumska životinja. Na glavi su joj  male šiljaste uši i njuška. Dlaka je crvenkaste lijepe boje i mekana je . Rep joj je kitnjast i dugačak.  Pomoću njih se može penjati na stablo i skakati sa stabla na stablo. Ona je spretna, brza, okretna, živahna i razigrana. Po danu je lovi lisica i kuna, a po noći sova.

           Meni se sviđa vjeverica!

BRUNO Ć. , 2.B

 

VJEVERICA

        Vjeverica živi u šumi, u duplji. Ona je malena i sitna. Na glavi ima šiljaste uši. Zubi su joj oštri. Tijelo joj je izduženo i vretenasto. Dlaka joj je crvenkasta, meka i kratka. Rep joj je kitnjast i dugačak. Ima pandže. Ona je spretna, brza , živahna i okretna. Neprijatelji su joj lisica, kuna i sova.

         Sviđa mi se vjeverica zato što je zaigrana.

KREŠIMIR B. , 2.B

 

VJEVERICA

Vjeverica živi u šumi u duplji. Ona je šumska životinja. Uši su joj šiljaste i kratke. Na glavi su joj sitne oči i mala njuška. Vjeverica je duguljasta, a dlaka joj je crvena i meka. Šapice su joj dugačke i na njima ima oštre pandže. Rep joj je jako mekan i duguljast. Jako je pametna. Korisna je ljudima i zelenoj prirodi. Spretna je i okretna. Vjeverica mi se sviđa zato što je korisna.

DONAT I. , 2.B

 

VJEVERICA

Vjeverica živi u šumi u duplji. Na glavi su joj šiljaste uši. Ima oštre zube. Tijelo joj je izduženo vretenastog oblika. Prekriveno je crvenom dlakom. Ima male sitne oči. Ona ima oštre pandže i može se penjati na drvo. Ona je spretna, korisna i dobra. Po danu se boji lisice i kune, a po noći sove.

Ja volim vjevericu jer je mekana.

VICE Š. , 2.B

 

VJEVERICA

Vjeverica živi u šumi, u dublji. Na glavi joj je njuška, a zubi su joj oštri i stalno rastu. Tijelo joj je izduženo i vretenasto. Dlaka joj je crvenkasta, meka i kratka. Rep joj je kitnjast, širok i dugačak. Ona je spretna, brza, živahna i okretna. Po danu boji se lisice i kune, a po noći sove. U jesen skuplja žirove i lješnjake. Vjeverica mi se sviđa zato jer je razigrana poput djeteta.

STIPE P., 2.B

 

VJEVERICA

Vjeverica živi u lijepoj zelenoj šumi. Ona je lijepa i malena. Ima meku   crvenkastu dlaku. Na glavi ima slatke male šiljaste uši. Njuška joj je slatka i mala. Zubi su joj veliki. Na šapicama ima oštre pandže. Tijelo joj je izduženo i vretenasto. Dlaka joj je crvenkasta i meka. Rep joj je kitnjast. Ona je spretna, živahna, brza i okretna. Po danu je lovi lisica i kuna, a po noći sova. U jesen skuplja žirove.

Meni se sviđa vjeverica.

EMMA N., 2. B

 

VJEVERICA

Vjeverica živi u duplji. Ona je šumska životinja. Na glavi ima šiljaste male uši. Ispod njuške ima velike zube. Tijelo joj je izduženo, vretenasto. Dlaka joj je crvenkasta i i meka. Rep joj je kitnjast i dugačak. Na šapicama ima pandže. Ona je spretna, brza, živahna i okretna. Po danu se boji lisice i kune, a po noći sove. Ona u jesen skuplja žirove i lješnjake. Po zimi spava zimski san.

Vjeverica mi se sviđa zato što mi je najdraža životinja.

NINA J., 2.B

 

VJEVERICA

Ona je šumska životinja. Živi u duplji. Na glavi ima šiljaste uši i njušku. Ima sitne oči. Tijelo joj je izduženo i vretenasto. Ima crvenkastu i meku dlaku. Rep joj je kitnjast i dugačak. Još ima velike i oštre zube. Osobine su joj spretnost, živahnost, brzina i okretnost. Ona ima neprijatelje. To su sova, kuna i lisica. Ona u jesen skuplja žirove.

Meni se vjeverica jako jako sviđa.

ROKO M., 2.B

 

VJEVERICA

Vjeverica je šumska životinja i živi u duplji. Na glavi ima male šiljaste uši. Ona ima oštre bijele zube. Tijelo joj je izduženo i vretenasto. Vjeverica ima crvenkastu mekanu dlaku. Rep joj je kitnjast. Ona je brza i spretna. Boji se kune,  lisice i sove.

Ja volim vjeverice!

 

LORENA D., 2B

 

DOVRŠI PRIČU...

 

ZEC I ŽIRAFA

Zec je ugledao zrele jabuke. Nije ih mogao dohvatiti.

                Tako ih je jako želio jesti. Pored stabla ugledao je žirafu. Zamolio ju je da mu dohvati jabuku. Žirafa je jako visoka i ubrala je jabuku zecu. Zec je bio jako sretan. Zahvalio se žirafi na pomoći. Lijepo je pomagati drugima.

ŠIMUN LEON I., 2.B

 

ZEC I ŽIRAFA

Zec je ugledao zrele jabuke. Nije ih mogao dohvatiti.

              Zeko je bio uporan i dalje je skakao. Zeko je potražio velikog prijatelja. Tražio je i tražio ali nikoga nije našao. Otišao se odmoriti. Kad se odmorio ponovo je tražio prijatelja.  Zeko je našao žirafu. Žirafu je zamolio da ide s njim u voćnjak pun jabuka. Ona je pristala. Žirafa je ubrala dvije jabuke. Za prijatelja zeca i sebe.

DONAT I. , 2.B

 

 ZEC I ŽIRAFA

        Zec je ugledao zrele jabuke. Nije ih mogao dohvatiti.

       On je skakao i skakao ali nije mogao dohvatiti jabuku. Susreo je žirafu. Zamolio ju je da mu pomogne dohvatiti jabuku. Žirafa je odbila. Zec se loše osjećao što mu je žirafa tako odvratila.

       Uskoro je žirafa zapela za stablo. Zvala je upomoć ali je nitko nije čuo. Jedino zec. Zec je došao vidjeti što se dogodilo. Kad je vidio žirafu kako je zapela, odlučio joj je ipak pomoći.  I tako je zec pomogao žirafi. Žirafa mu se zahvalila i odlučila kako će uvijek svima pomagati.

POUKA: Tko tebe kamenom ti njega kruhom!

DANIJELA K. , 2.B

 

BASNA ( Lav i miš )

 

JA SAM LAV

      Mali sivi miš pao je ispred mene dok sam spavao. Probudio me i razljutio. Ja, lav, kralj životinja pustio sam ga da živi.

       Nakon nekog vremena uhvatili su me u lovci i stavili u mrežu. Uzalud sam rikao i napinjao se. Nikako nisam mogao rastrgati mrežu. Moju riku čuo je mali miš. On je dotrčao do mreže, svojim zubima pregrizao je mrežu i tako me oslobodio.

POUKA: Ne omalovažavaj manje od sebe!

DONAT I. , 2.B

 

JA SAM LAV

     Jednog dana susreo sam miša. Darovao sam mu život iako me je probudio. Kad su me lovci uhvatili rikao sam i rikao. Ali to nije pomoglo. Onda je došao miš i pomogao mi. Pregrizao je mrežu. Tako mi se odužio.

POUKA: I slabi mogu pomoći drugima.

IVAN. C. , 2.B

 

JA SAM LAV

           Miš se skliznuo s ruba pećine i pao na mene. Probudio sam se ljutit ali na molbu sićušnog miša oprostio sam mu tu smetnju i darovao život.

               Uskoro su me lovci uhvatili u čvrstu mrežu. Uzalud sam rikao i napinjao se, nikako nisam mogao rastrgati čvrste konopce od kojih je mreža bila spletena. Moju riku čuo je mali miš, dotrčao je do mreže i svojim oštrim zubićima pregrizao je konopce te me oslobodio. Tako mi se miš odužio.

POUKA: Ne preziri manjeg od sebe, i on ti može biti od pomoći.

BRUNO Ć. , 2.B

 

JA SAM MIŠ

     Skliznuo sam s ruba pećine i pao pred lava koji je spavao. Lav se probudio ljutit ali na moju molbu oprostio mi ja što sam mu smetao. Darovao mi je život.

      Čuo sam  da su lava lovci uhvatili s mrežom. Lav je uzalud rikao i napinjao se. Nikako nije mogao rastrgati konopce od kojih je mreža bila spletena. Čuo sam njegovu riku i dotrčao do mreže. Ja sam svojim zubićima pregrizao konopce i oslobodio lava.

     Tako sam se odužio lavu.

POUKA: Ne omalovažavaj slabijeg od sebe i on ti može pomoći.

DANIJELA K. , 2.B

 

JA SAM MIŠ

    Jednom u Africi živio je veliki lav. On je volio spavati. Dok je lav spavao ja sam pao s ruba pećine pred lava. Lav se probudio i počeo rikati na mene. Uplašio sam se. Molio sam lava da me ne ubije. Lav mi je rekao da će mi poštediti život i da brzo odem.

      Poslije nekoliko sati ugledao sam lava u mreži lovca. Ja sam brzo dotrčao i svojim oštrim zubićima pregrizao sam mrežu. Spasio sam lava.

POUKA: Mali i slabi mogu ponekad pomoći velikima i snažnima.

FRANE B. , 2.B

 

JA SAM MIŠ

      Skliznuo sam se niz pećinu i pao pred lava koji je spavao. Lav se ljutit probudio ali pošto je vidio mene, malog i slabog darovao mi je život.

        Ja sam čuo kako lav strašno riče. Došao sam do mreže gdje je lav bio. Ulovili su ga lovci. Svojim oštrim zubićima pregrizao sam mrežu. Tako sam se odužio lavu.

POUKA: Ne preziri manjeg od sebe i on ti često može biti od pomoći.

NINA J. ,2.B

 

STIŽE ZIMA...

 

STIŽE ZIMA

     Zima stiže. Vrlo je hladno i oblačno. Gle, uskoro će pasti snijeg!Poprilično je hladno. Ali zašto? Znam, zato što zima stiže. Vjeverica u svoju duplju stavlja lješnjake. Jež stavlja u svoju rupu lišće kako bi se utoplio. Bit će mu lijepo. Medo također priprema svoju budilicu. Navio je budilicu  i zavalio se u pećinu.

     Uh, stiže zima!

IVAN C. , 2.B

 

STIŽE ZIMA

     Stiže ona hladna zima! Jako je hladno! Nebo je puno tmurnih i sivih oblaka. Tko skuplja žirove i kestene? Vjeverica ih je sakupila i od njih radi svoju zimnicu.  Jež je skupio toliko žuto zelenog, suhog lišća koje stavlja u svoju jazbinu. Od toga će napraviti meku prostirku. Medvjed je spremio žute kruške, a u ruci drži budilicu tako da ga probudi u proljeće. Lisica se šulja u šumi i traži finu hranu.

      Brrrr, stiže zima!

NINA J. , 2.B

 

KALENDAR

 

KIŠA ( veljača)

Kiša je počela padati,

I na zemlju kapati,

Šuštala i pljuštala,

A na kraju je prestala.

DANIJELA K. , 2.B

 

Na livadi  ( travanj )

Sunce je obasjalo livadu. Livada je puna cvijeća, boja i mirisa. Vjetar ljulja zelene travke. Pčelice zuje. Leptiri mašu svojim krilima poput lepeza i pričaju drugim kukcima o svojim dalekim putovanjima. Gusjenica gricka zelene listove. Pauk plete svoju mrežu dok sluša slavujevu pjesmu.

Meni je proljeće najljepše godišnje doba.

Nina J. , 2.b

 

JESEN U MOM GRADU  ( listopad)

Jesen je tiho došla u moj grad. Iz oblaka počela je padati kiša. S grana pada lišće. Ispod stabla je prostirka meka od lišća. Vjetar sa žutim listovima kovrča se, leti i ljulja se. U vodi se vidi odraz smeđeg stabla. Vjetar je uzburkao plavu rijeku koja teče. Žuto lišće pokrilo je ceste. Ljudi nose šarene kišobrane duginih boja i hodaju po žutom lišću.

Sviđa li ti se jesen? Jesen mi se sviđa zato jer je sve puno toplih jesenskih boja.

DONAT I. , 2.B

 

MORE PRIČA   ( lipanj)

Sunčan je dan. Dječak sjedi na stijeni i čuje krik galebova. Osjeća miris mora. Što more radi? More priča, mreška se , leluja i giblje se. Gle, more udara u stijenu!  More se pjeni. Putuje val za valom. Što more skriva? More skriva ribice, stare brodove i školjke. Tko zna tajne mora? Ribice znaju tajne mora.

Dječak voli more i uživa u njemu.

LUKA Č. , 2.B

 

LJETO  ( kolovoz)

 Kakav je dan? Dan je prekrasan i sunčan. Djeca su na plaži. Rade dvorce od pijeska. Traže školjke raznih boja. Djeca sa zidića skaču u more. Ljeto je  zabavno! Gle, galeb je uhvatio ribu! Zašto djeca vole ljeto? Zato jer nema nastave.

Ja volim ljeto!

EMMA N. , 2.B

 

PRIČAJ MI MORE  ( lipanj)

     Sunčeve zrake obasjale su modro more. Ja sjedim na stijeni i gledam predivno more. Valovi idu jedan za drugim. Jedan je val udario o stijenu. Što more radi? More leluja, mreška se i giba. More ima u sebi puno tajna. Tko zna tajne? Tajne znaju ribe. Čuje se krik galebova. Sve miriše.

     Meni se sviđa more.

BRUNO Ć. , 2.B

 

PROLJETNI DAN ( travanj)

     Proljeće je. Sunce sja. Leptiri lete. Pčele zuje. Mravi nose hranu u mravinjak. Ptice pjevaju. Cvijeće je prosulo svoj miris po cijeloj livadi. Zelena trava lagano se njiše, a vjetrić puše. Sve je zeleno. Gusjenica polako gricka lišće.

      Proljeće je najbolje i najveselije godišnje doba u godini.

STIPE P. , 2.B

 

 ZIMA ( prosinac)

     Zima je. Padaju pahuljice. Gle, djeca rade snjegovića! Baš je lijep. Evo, dolazi Djed Božićnjak! Zaželimo želje!

     Ja volim zimu.

LORENA D. , 2.B

 

JESEN U MOM GRADU ( listopad )

     Jesen je stigla u naš grad. Počela je padati kiša. Lišće pada i šušti pod nogama. Stabla su skoro ostala bez lišća. Ispod stabla je prostirka meka od žutog lišća. Vjetar puše i vrti žuto i crveno lišće. Kiša pada sve više i više! Auti se voze gradom. Ljudi nose svoje šarene kišobrane i žure svojim kućama.

     Meni se jesen sviđa.

IVAN C. , 2.B

 

 LJETO ( kolovoz )

     Ljeto je. Sunce jako grije. Djeca rone, plivaju i igraju se u moru. Gle, mala Ana pliva! Galebovi lete nad morem. Traže hranu. Plutaju lijepi brodići. U daljini svjetionik svjetluca.

     Ja volim ljeto jer se mogu kupati i uživati u moru.

LORENA P. , 2.B

 

VELJAČA

      Veljača je stigla u naš grad. Puše bijesni vjetar i jako je hladno. Ali ljudi su veseli jer su u veljači karnevali i Valentinovo, Dan zaljubljenih. Čak se i mačke zaljubljuju i zavijaju po ulicama moga grada. Kad su maškare ljudi žele postati netko drugi. Gle, ona djevojčica odjevena je kao klaun!

     Veljača je divan mjesec! Ja volim veljaču.        

Lucija J. , 2.b         

 

ZIMA     ( prosinac)

Zima je. Jako je hladno. Pada snijeg. Svi lože vatru.  Djeca prave snjegovića i anđele u snijegu. Svi imaju kapu, šal, čizme i rukavice. Sunce je nestalo. Sve je promrzlo. Možda se zaledi i rijeka! Životinje nemaju hrane.

Ja volim zimu jer  tada pada snijeg.

IVAN J. , 2.B

 

GOSPOĐA VELJAČA

            Jednog dana iz kalendara sišla je jedna dama, a pogodite kako se zvala?! Zvala se Veljača. Čim je ušla u grad donijela je veselje. Na glavi je imala lijepi bijeli šešir koji se sjajio. Imala je šareni kaput također. Trajala je 28 dana. Vatromet je pucao. Ljudi su pjevali, a ona je dijelila maske. Ali kad je otišla, došao je njen brat Ožujak.

           Veljača je prava veseljača.

IVAN C. ,2.B

 

GOSPOĐA VELJAČA

            Pošto ima 12 mjeseci, samo je jedan mjesec, ženski mjesec. Po imenu Veljača. Neki je još zovu premetača jer se stalno mijenja vrijeme. Veljača je jedan dan sišla s kalendara. Nosila je lijepi bijeli šešir. Jako mekan topli kaput i plave čizme. U jednoj ruci držala je košaru punu maski. Iza nje bio je veseli klaun koji je žonglirao. Na nebu je bio vatromet. Sve je bilo veselo. Ah, da je to trajalo barem više od 28 dana.

            Veljača se smatra kao najveseliji mjesec u godini.

DONAT I. ,2.B

 

GOSPOĐA VELJAČA

             Probudila se Veljača i sišla s kalendara. Došla je u grad i povela veselje sa sobom. Obukla je bijeli kaput sašiven od pahuljica. Obula je tamnoplave čizmice. U jednoj je ruci nosila košaru s maskama. Iza nje su išli klaunovi i maškare. Prolaznicima je dijelila maske. Na nebu se otvorio vatromet. Ljudi su je nazvali veseljača. Veljača je najveseliji mjesec i traje 28 dana.

            Ja jako volim veljaču.

LETICIA J. ,2.B

 

GOSPOĐA VELJAČA

            Gospođu Veljaču možemo naći  u kalendaru gdje su popisi njezinih jedanaestoro braće. Kad gospođa Veljača siđe s kalendara onda su maškare i ljudi požele biti netko drugi. Ona je donijela maske, radost, sreću i veselje. Veljača je jako vesela i ima 28 dana, a u prijestupnoj godini 29. Kud ona prođe sjaji se vatromet, ljudi pjevaju, plešu i zabavljaju se. Ona prolaznicima dijeli raskošne i šarene maske. Uz nju sjede princeze, klaunovi i ostale maškare. U veljači je i Valentinovo, Dan zaljubljenih. Tada mačke zavijaju po mom dvorištu.

           Mislim da je Veljača zabavan, raskošan i zaljubljen mjesec.

VICE Š. ,2.B

 

GOSPOĐA VELJAČA

             Gospođa Veljača je sišla iz kalendara u grad. Nosila bijeli kaput s krznom. U jednoj ruci držala je masku, a u drugoj ruci nosila je smeđu košaru. Kad je došla u grad bio je maskenbal. Djeca su se odijevala u različite kostime: klaun, vještice, princeze… 14. dan bio je Valentinovo. Neki su se zaljubljivali, a neki darivali cvijeće. Na nebu se pojavio raskošni vatromet. Ona je trajala 28 dana i jedina je sestrica u kalendaru među ostalom braćom.

               Ja je baš i volim zato što je vesela i prevrtljiva.

NINA J. , 2.B

 

GOSPOĐA VELJAČA

           Gospođa Veljača je sišla s kalendara. Ušla je u grad i kad je ušla svi su bili sretni. Klaun je počeo žonglirati. Čak je i vatromet počeo pucati. U jednoj ruci je držala masku, a u drugoj košaru s maskama. Imala je bijeli meki kaput. Kaput je bio od snježne mekane svile. Nosila je plave čizmice. Čak su je nazvali prevrtača jer je prevrtljiva. Malo sunce sja, malo snijeg pada.

           Volim veljaču jer je prava veseljača.

LORENA P. ,2.B

 

GOSPOĐA VELJAČA

            U kalendaru ima 12 mjeseci. Jedanaest mjeseci su braća, a 1 je sestrica, a to je Veljača. Sišla je s kalendara. Ima lijepi bijeli šešir od pahuljica i snježni kaput. Čizmice su joj plave boje. U jednoj ruci ima masku, a u drugoj košaru punu maski koje je dijelila prolaznicima. Pratile su je maškare i na nebu se pojavio vatromet različitih boja. Bio je i Dan zaljubljenih pa se netko i zaljubio. Sve je to trajalo 28 dana.

            Ja obožavam Veljaču zato što je sve veselo, radosno, sretno i zato što su maškare.

DANIJELA K. , 2.B

 

VALENTINOVO

 

KAD SE ČIČAK ZALJUBIO

          Na jednoj sunčanoj livadi, Čičak se zaljubio u Ivančicu. Imala je bijelu haljinicu i žuto lice, a Čičak je imao bodljikavi šeširić i mekani kaputić. Ivančici se Čičak nije svidio. Sljedećega dana Čičak je pokušao poljubiti Ivančicu ali nije mu uspjelo. Okrenula mu je leđa i otišla. U sebi je govorila: „Zašto je Čičak tako ružan? Možda zbog bodljikavog šeširića i mekanog smeđeg kaputa.“ Ivančica je vidjela crvenog Maka i zaljubila se u njega i on u nju. Poljubili su se i živjeli sretno do kraja života!

STIPE P. , 2.B

 

KAD SE ČIČAK ZALJUBIO

         Na livadi jednog dana Čičak se zaljubio u Ivančicu. Ali Ivančica se nije zaljubila u njega. Ivančica se zaljubila u Maslačka. Čičak se rastužio i još više se zaljubio. Ivančica ga nije poljubila nego ga je ostavila.

LORENA P. , 2.B

 

KAD SE ČIČAK ZALJUBIO

               Kako se Čičak zaljubio u Ivančicu? Čičak je bodljikav, a Ivančica je nježna. Ta ljubav nije uspjela. Čičak je bio tužan. Ivančica je voljela drugog. To je tužna i nesretna ljubav.

ŠIMUN LEON I. ,2.B

 

KAD SE ČIČAK ZALJUBIO

                 Sunčanoga  jednog dana u proljeću živio je jedan Čičak. On se zaljubio u Ivančicu. Čičak je bodljikav i ima smeđi kaput i čupavi šešir. Ivančica ima lijepu bijelu haljinu i ima žuto lijepo lice. Ivančica ga nije htjela poljubiti.  Ivančica je bila zaljubljena u Maslačka. Na kraju je Ivančica pobjegla od Čička.

MARIJA B. , 2.b

 

KAD SE ČIČAK ZALJUBIO

                Sunce je sjalo i livadu grijalo. Na livadi je bila Ivančica žuta lica, a bijela joj je bila haljina. Kad ju je Čičak ugledao odmah se zaljubio.  Ali se Ivančici nije svidio jer je bio ružan, a šeširić mu je bio bodljikav. Ivančica se zaljubila u Maka. Njegov kaputić je bio crvene boje. Čičak je bio ljubomoran na Maka. Ona je cvijeće, a Čičak korov. 

LETICIA J. , 2.B

 

KAD SE  ČIČAK ZALJUBIO

                Na livadi jedan  Čičak se zaljubio u prekrasan cvijet bijele haljinice i nasmijanog lica. Ime joj je bilo Ivančica. Čičak ju je poljubio ali Ivančica mu je rekla da ga neće. Ivančica se zaljubila u Maslačka, a Čičak je bio ljut. Više nije volio Ivančicu.

LORENA D. , 2.B

 

KAD SE ČIČAK ZALJUBIO

DOGODILO SE OVO NA LIVADI: Mali Čičak se zaljubio. U Ivančicu malu on se zaljubio, ali ona ga nije htjela. Više je voljela Maslačka. Kad joj je poljubac htio dati, ona se samo okrenula. On je bio bodljikavog šešira i smeđeg kaputa. A Ivančica bijelih lati, a žuta joj glava. Zbog toga ona ga nije htjela. No što je dalje bilo? Čičak se još jače zaljubio! Ona je i dalje Maslačka voljela. Da je voljela Čička, ona bi ga poljubila. Ali ne, ona ga neće! Neće, neće i neće! On je korov, a ona cvijeće.

BRUNO Ć. , 2.B

 

KAD SE ČIČAK ZALJUBIO

               Sunce je sjalo prema  livadi na kojoj je bio Čičak i Ivančica. Čičak se zaljubio u Ivančicu. Htio ju je poljubiti ali Ivančica to nije htjela. Čičak je imao bodljikavi šeširić, a kaput mu je bio čupav i smeđe boje. Ivančica je imala žuto radosno lice i bijelu haljinicu. Tada je Čičak bio žalostan. Ivančica je rekla da ga neće zato što je on čičak, a ona cvijeće.

DANIJELA K. , 2.B

 

KAD SE ČIČAK ZALJUBIO

                   Sunčanog dana na livadi stigao jedan Čičak koji se zaljubio u Ivančicu.  Poljubio Ivančicu koja je imala lijepi bijeli kaputić, a gle čuda, ona ga odbije! Pita on Ivančicu: „ Zašto si me odbila?“ „Bockav si i imaš krzno koje mi se ne sviđa! Pronašla sam lijepog bijelog Maslačka koji ima prozirnu i jako mirisnu haljinu.“  Maslačak i Ivančica živjeli su dugo i sretno, a Čičak tužno.

IVAN C. , 2.B

 

KAD SE ČIČAK ZALJUBIO

                Čičak je stanovao na livadi punoj cvijeća. Ivančica i jedan mali Čičak, a taj mali Čičak se zaljubio u Ivančicu. Kad ju je pokušao poljubiti, ona mu je rekla: „ Da nisi ni pokušao! Ti si Čičak s bodljikavim šeširom koji me može ubosti, a tvoj smeđi kaput mi se ne sviđa. Ja sam Ivančica, krhka žuta lica i lijepe bijele haljine. Eto , zato mi se ne sviđaš.“Sutra dan Ivančica je na livadi ugledala divni prozračni bijeli Maslačak, i zaljubila se u njega, ali on nije u nju nego u jednu ljubicu. Ona je to prihvatila i ugledala Maka koji je i nju gledali , pa su se zaljubili, a Čičak slomljenog srca otišao.

LUCIJA J. 2.B

 

ŠARENI ZMAJ (Miroslav Huzjak)

 

USKRŠNJI ZEKO

        Dobar dan! Ja sam uskršnji zec. Jednog dana čuo sam da netko tuguje. To je bio zmaj. Nije imao prijatelja. Ja sam ga obojio. Postao je šareni zmaj. Sad je imao mnogo prijatelja. Zahvalio mi se i svi smo bili sretni! Životinje su se igrale s njim.

        Sretan Uskrs svimaaaa!

IVAN C. ,2.B

 

USKRŠNJI ZEKO

           Ja sam uskršnji zeko. Živim u šumi. U šapi imam košaru punu šarenih pisanica. Ostalo mi je nešto boje. Čuo sam kako strašni zmaj plače. Plakao je zato što nije imao prijatelja. Došao sam i pomogao zmaju tako što sam ga obojio. Kad se boja osušila šumske životinje su se počele okupljati oko zmaja i igrati se i zabavljati s njim. Tako je zmaj bio sretan.

KREŠIMIR B. ,2.B

 

USKRŠNJI ZEKO

       Ja sam uskršnji zeko koji živi u šumi. U šapama nosim košaru punu pisanica koje bojim za Uskrs. Jedan jako strašan zeleni zmaj živi u ovoj šumi, koji na sebi ima rep, bodlje, rogove, dlake, pandže, krljušti, nekoliko glava i krila. Svi ga se boje i nitko se ne želi igrati s njime. Kad bih mu nekako mogao pomoći? Čuo sam kako taj zmaj plače i pitao ga hoće li da ga obojim u šarene boje. Zmaj se iznenadio i pristao da ga obojim. Uzeo sam kistove i boje. Počeo sam ga bojati. Zmaj mi se zahvalio. Dok se boja sušila, šumske životinje su se počele igrati i zabavljati , a ja sam se ubacio i počeo igrati s njima.  Na kraju zeleni zmaj dobio je puno prijatelja.

DANIJELA K. , 2.

 

STRAŠNI ZMAJ

        Ja sam strašan zmaj. Vrlo, vrlo strašan zmaj. Svi me se boje ali jedino što životinje nisu znale da sam ja dobar zmaj. Jednog dana počeo sam plakati. Uskršnji zec mi je rekao da prestanem plakati.  „Zašto?“ rekao sam. Rekao mi je da će me prebojiti. Kad me je obojio , prije nego što se boja osušila šumske životinje su se okupile pokraj mene. Počeli smo se igrati i zabavljati.

       Ja sam najsretniji zmaj!

LETICIA J. , 2.B

 

STRAŠNI ZMAJ

              Ja sam strašni zmaj. Imam tri glave, krila, krljušti, pandže i dlake. Ali u stvari ja sam jako dobar zmaj, samo tužan zmaj. Jednog dana sam zaplakao. Čuo sam neki glas pokraj sebe i okrenuo sam se. Vidio sam uskršnjeg zeca. On me je obojio pa sam postao šareni zmaj. Prije nego što se boja osušila oko mene su se okupila razna šumska stvorenja. Svi su se počeli igrati sa mnom.

LORENA P. , 2. B

 

STRAŠNI ZMAJ

       Ja sam jako strašan zmaj. Živim u šumi. Imam krljušti, pandže i nekoliko glava ali sam u duši jako dobar. Iza sebe sam ugledao uskršnjeg zeca. On me je obojio. Bio sam šaren. Kad se boja osušila svi su se igrali sa mnom.

GABRIEL M. , 2.B

 

OPIS KRAJOLIKA

 

LET BALONA OD SAPUNICE

           Jednog lijepog dana u svibnju lebdio je nebom balon od sapunice. Bio je sretan jer je vidio lijepo plavo nebo, ptice , bijele oblake i sunce. Zelene mirisne šume njihale su krošnju na proljetnom vjetriću. Rascvjetanom livadom vidio je kako zuje pčelice. Brza rječica, ziba i njiše drveni brodić.

          Baš je lijepo!

ŠIMIN LEON I. , 2.B

 

LET BALONA OD SAPUNICE

        Balon od sapunice letio je prema sjajnom blistavom suncu. Ptičice su letjele prema njemu i pjevale pjesmu. Povjetarac ga je spustio malo prema zemlji. Vidio je zelenu livadu i mirisno cvijeće. Čuo je kako lete pčele oko cvijeća. Vidio je plavu rijeku s čamcem.

        To je bilo uzbudljivo putovanje.

ROKO S. , 2.B

 

LET BALONA OD SAPUNICE

          Jednog svibanjskog dana letio je slobodan balon od sapunice. Balon je letio i letio. Gledao je prirodu, šume, potoke, rijeke, bare i ljude kako se igraju u prirodi. Gledao je sunce, ptice kako lete i oblake kako lebde. Što je to u šumi? Balon je nešto čuo! Krenuo je u šumu. Vidio je da su to vjeverice. Otišao je opet u zrak i vidio je da leti ptica prema njemu. PUK! Balon je puknuo. Ptica ga je puknula.

      Tako je proveo svoj kratki ali uzbudljiv život.

KREŠIMIR B. , 2.B

 

LET BALONA OD SAPUNICE

          Balon od sapunice je letio u zraku i bio je sretan. Nebo je puno bijelih oblaka , ptičica i sunce lijepo sja. Šuma je bila mirisna i zelene krošnje.  Na livadi je puno cvijeća. Pčelice zuje i lete uokolo. Gle, leptir! Lijepa rijeka plovi, a na njoj pluta čamac.

           Balon od sapunice je bio sretan jer je sve bilo lijepo.

MARIJA B. , 2.B

 

LET BALONA OD SAPUNICE

                Djevojčica je puhnula u puhalicu i stvorio se balon. Balon od sapunice letio je zrakom. Zrak ga je odnio ravno u šumu. Balon se jako preplašio i rekao:  „Jao!“ Gledao je na desnu pa na lijevu stranu. Iza šume vidio je prekrasnu livadu. Čuo je pčele kako zuje. U daljini plovila je rijeka. Ptice su letjele prema njemu. Sunce je jako sjalo. Bilo mu je vruće! U čamcu je bio jedan stari čovjek i plovio rijekom.

            Balon od sapunice pomislio je da mu je to bilo najljepše putovanje.

EMA P. , 2.B

 

LET BALONA OD SAPUNICE

               Jednog prekrasnog sunčanog dana u svibnju letio je jedan rumeni proziran balon od sapunice. Bio je veseo što će upoznati nove prijatelje. Letio je što ga je brže vjetar nosio. Ptice su odmah doletjele do njega. Svi su se igrali s njim. Ptice su gledale svoj odraz u njemu. Balon je želio razgledat prekrasnu zelenu gustu šumu. Vidio je šarene cvjetove. Svi su se divili balonu što je bio jako dobar u srcu. Na kraju šume vidio je livadu. Svima je bio dobar prijatelj.

             Mislim da je to bilo predivno putovanje sve dok nije puknuo.

VICE Š. , 2.B

 

MOJ SVIJET

           Moj svijet je šaren i čudan. Čudan je jer koka leže sir, a krava jaja. Lija je vegeterijanac, a magarac mesojed. U mom svijetu stablo leti, ptica stoji. Riba je na suhom, a pas je u moru. Moj svijet je šaren i čudan!

             Ja volim svoj neobičan svijet!

FRANE B. , 2.B

 

MOJ SVIJET

             Moj svijet je šaren, velik, lijep i pun boja. Moj svijet ima livadu sa žutim, plavim, crvenim i ljubičastim cvijećem. Moj svijet ima konja, krave, koze i ovce. Moje nebo je modro i vedro. Moje sunce je žarko crveno. Moji leptiri su šarenih boja. Moje more je bistro plave boje. U njima su ribice koje jedino znaju tajnu mora. Moj svijet ima puno tajni koje nisu otkrivene.

             Ja volim svoj lijep i šaren svijet.

LORENA P.,2.B

 

MOJ SVIJET

Moj svijet je raznobojan.

Moj svijet je lijep.

Moje nebo je puno oblaka.

Moje livade su rascvjetane,

mirisne i zelene.

 

Moje more je blistavo

dok sunce zalazi iza planine.

Vodoskoci skaču i prskaju

 kao lagana kišica.

 

Moj svijet je lijep i divan

pun boja, cvijeća i mirisa.

Baš ga zato želim

darovati tebi.                      

  LUCIJA J. ,2.B

 

MOJ SVIJET

           Moj svijet je šaren. Moje sunce je zlatno i sja. Nebo je plavo i puno oblaka i ptičica. Moja šuma je zelena i puna životinja. More je puno ribica i plavo je. Livada je zelena i puna cvijeća. Je li moj svijet lijep?

           Meni je moj svijet najljepši.

MARIJA B. , 2.B

 

MOJ SVIJET

         Moj svijet je pun šarenih boja. Tamo imam svoje vesele prijatelje i svoju dragu učiteljicu. U razredu se igramo i veselimo skupa. Ja jako volim svoj svijet i svoju veliku i dugačku školu.  Još imam svoju obitelj, kuću i svoju dragu rodbinu. Jako volim rijeke, životinje, biljke i guste šume. Volio bih otići u nepoznat svijet. Otkrivati  ga i gledati.

           Moj svijet je lijep!

VICE Š. ,2.B

 

MOJ SVIJET

        Moj svijet je lijep i šaren. Ima puno drveća i stabala. Moj svijet  je lijep! Moj svijet je lijep! Moje more je duboko i svjetlucavo. Moje ptice su crne i smeđe. Moje cvijeće je lijepo i mirisno. Moja škola je lijepa i velika. U mom stadionu su igrali Real i Barcelona, a ja sam sjedila u najboljim sjedalima.

       Zašto je moj svijet tako lijep? Jer ga jako volim.

IVANA K. , 2.B

 

MOJE PUTOVANJE ( strip ) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

preskoči na navigaciju