preskoči na sadržaj

Osnovna škola Zadarski otoci Zadar

Login
Brojač posjeta
Ispis statistike od 23. 5. 2011.

Ukupno: 535311
Ovaj mjesec: 2118
Ovaj tjedan: 396
Danas: 62
Školski list

Prvi broj školskog lista OZ izašao je u rujnu 2015.

Tražilica
Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Anketa
Kako vam se sviđa web www.skole.hr?
RECEPT ZA IZRADU DOMAĆEG PLASTELINA

Lako je ušetati u trgovinu i kupiti gotovi plastelin. Ta radnja uzet će vam nekoliko minuta. No, jeste li znali da je za izradu domaćeg plastelina potrebno jednako toliko vremena? Doduše, i malo više suđa i nereda, ali to ćemo zanemariti!

ZAŠTO JE PLASTELIN DOBAR ZA DJECU?

Osim što pruža mnoštvo zabave igra s plastelinom ima utjecaja na razvoj djece. Možda i više nego što roditelji misle. Neki primjećuju samo nered, mrvice plastelina zalijepljene na podu, zamrljanu odjeću – a ne znaju da plastelin ima mnogo više vrlina nego mana.

PREDNOSTI PLASTELINA:

 • razvoj okulomotorne koordinacije ( usklađenost pokreta ruka – oko )
 • razvoj fine motorike
 • učenje i raspoznavanje boja
 • ublažavanje napetosti i agresivnosti
 • relaksacija
 • stvaranje novih, kreativnih oblika
 • priprema mišića ruku na pisanje i držanje olovke

ŠTO SE SVE MOŽE RADITI S PLASTELINOM?

 • stiskanje i gnječenje
 • štipanje
 • valjanje
 • rolanje
 • rezanje
 • pritiskanje ( pečatiranje )
 • konstruiranje

Dopustite djeci da potpuno slobodno dodiruju plastelin, neka svojim malim prstićima stišću, gnječe i valjaju plastelin. Za početak im nemojte ponuditi oblike i pomagala pomoću kojih bi mogli lakše raditi, njihovi prsti i dlanovi sav su alat koji im je potreban! Neka rolaju i valjaju dlanovima, na taj način uče kontrolirati jačinu dodira.

KAKO NAPRAVITI DOMAĆI PLASTELIN?

Lako! Svi potrebni sastojci vrlo vjerojatno se već nalaze u vašoj kuhinji. Pronašli smo niz recepata kako izraditi plastelin kod kuće, neki uključuju kuhanje, neki ne. Mi smo se odlučili podijeliti s vama ovaj zaista jednostavan i jeftin recept.

POTREBNI SASTOJCI:

 • 1 čaša brašna
 • 1/2 šalice soli
 • 1 čaša vode
 • 2 žlice ulja
 • 1 žlica limunske kiseline
 • jestive boje

POSTUPAK IZRADE DOMAĆEG PLASTELINA

U većoj posudi pomiješamo suhe sastojke, dodamo 2 žlice ulja, čašu vode te na kraju jestivu boju u koju želimo obojiti svoj plastelin. Miješamo mikserom dok ne dobijemo glatku i ljepljivu smjesu. Na laganoj vatri smjesa će se polako početi pretvarati u plastelin ( uz stalno miješanje ) te postajati sve tvrđa. Nakon nekoliko minuta hlađenja, smjesa je spremna za oblikovanje!

Postupak ponoviti i dodavati boje koje želimo.  Od ove količine sastojaka dobije se poprilično velika smjesa za oblikovanje pa je moguće i prepoloviti navedene doze po potrebi.

USPOREDBA DOMAĆEG I KUPOVNOG PLASTELINA

Količina dobivenog plastelina u jednoj boji svakako je mnogo veća od pakiranja kupovnog plastelina. No, smjesa se može i napraviti u bijeloj boji pa kasnije dodavati ostale boje u manje dijelove. To je prednost što se tiče isplativosti. Ipak, domaći plastelin ima nekoliko loših karakteristika u usporedbi s kupovnim. Na prvom mjestu to je kvaliteta izrađenih oblika; kupovni plastelin mnogo je lakši za oblikovanje, čvršći je, ne mrvi se, ne suši i nije ljepljiv. Boje, iako vrlo slične, jasnije su i intenzivnije. Unatoč tome, dobiveni domaći plastelin jako je dobra i opasna konkurencija kupovnom.

 

ZAKLJUČAK:

Djeca jako vole raditi s plastelinom. Lako je, zabavno, zanimljivo, a pritom i vrlo važno za njihov razvoj.

Odlučite li se za izradu domaćeg plastelina pripremite se na nered, ali i nezaboravnu uspomenu za svoje dijete! Ako ste ipak za kupovinu plastelina u trgovini, to vas ne čini lošijim roditeljem. Najvažnije je da djeca upoznaju plastelin, rade s njim i naravno, dobro se zabavljaju!

 

Video radionicu o izradi domaćeg plastelina možete pogledati na stranici.

Tablica množenja

TABLICA MNOŽENJA

 

Tablica množenja jedno je od težih matematičkih gradiva s kojim se djeca suočavaju u nižim razredima osnovne škole. Zapravo, ona i nije tako teška koliko je u djecu ( već i prije polaska u školu ) usađen strah od nje. Učitelj, ali i roditelj bi trebao svom školarcu prikazati je kao običnu memorijsku igru, jer tablica množenja ni nije ništa drugo nego memorijska igra.

 

ZAŠTO DJECA IMAJU STRAH OD TABLICE MNOŽENJA?

Već na prvi pogled tablica sa sto brojeva izgleda strašno. Strašno jer sve te brojeve treba naučiti napamet. Istina je da nije lako, puno je to brojeva i kombinacija brojeva za zapamtiti no, svi to moraju proći. Jer, ne nauči li se tablica množenja na vrijeme, kasnije se problemi s gradivom samo gomilaju.

U vodoravnom i okomitom pravcu nalaze se brojevi poredani od 1 do 10. Sjecište dva broja upravo je njihov umnožak. Naučiti napamet sve umnoške koji se nalaze u tablici veliki je izazov za djecu.

 

NA KOJI NAČIN KRENUTI S UČENJEM TABLICE MNOŽENJA?

Da bi se tablica množenja uopće mogla shvatiti i savladati potrebno je matematičko predznanje. Ukoliko je dijete bez greške usvojilo matematičko zbrajanje i oduzimanje, ne bi trebalo biti problema s množenjem. Za djecu je zbrajanje mnogo jednostavnije jer se mogu poslužiti raznim sredstvima poput štapića ili prstićima svoje ruke.

Množenje je zapravo samo skraćeni način zbrajanja što možemo vidjeti ako pogledamo zadatak 5 x 6  i pročitamo ga na glas PET PUTA ŠEST – to znači da pet puta trebamo napisati brojku šest i zbrojiti; 6 + 6 + 6 + 6 + 6.

 

TRIKOVI ZA LAKŠE UČENJE TABLICE MNOŽENJA

Ne postoje čarolija za učenje, vrlo je jednostavno, samo kontinuiranom vježbom nešto se može savladati. Ipak, postoji nekoliko trikova koji bi mogli olakšati učenje tablice množenja.

Najvažnije je da se učenje tablice množenje odvija smisleno, a ne po redoslijedu brojeva. Dakle množenje brojeva uči se po težini, kreće se s brojem 0 zatim s 1,  2, slijedi broj 5 pa 10  i tek kad se svladaju te cjeline kreće se na množenje s brojem 4, 3, 9, 6, 7 i 8 .

Krenu li djeca u učenje s ovim saznanjima, sigurno će im biti lakše naučiti brojne kombinacije brojeva:

 • svaki broj u tablici pomnožen s 0 daje rezultat 0                   ( 5 x 0 = 0 )
 • svaki broj u tablici pomnožen s  1 za rezultat dobije sam sebe      ( 5 x 1 = 5 )
 • svaki broj pomnožen s 2 je zapravo zbrajanje ta dva broja         ( 5 x 2 = 5 + 5 )
 • svaki broj u tablici ima svog „blizanca“                   (  5 x 3 = 3 x 5 )
 • svaki broj u tablici pomnožen s 5 za rezultat će dobiti broj sa znamenkama 5 ili 0  ( 5 x 5 = 25 )
 • svaki broj u tablici pomnožen s 10 daje rezultat taj isti broj s 0     5 x 10 = 50 )

Svako dijete ima svoje logičko razmišljanje. Neće svi na isti način učiti tablicu množenja, zato je važno poznavati dijete i prilagoditi mu način kako bi ju bez poteškoća uspješno svladao. Jednom kad se tablica nauči, poput vožnje bicikla -  više se nikad neće zaboraviti!

 

Pročitaj više o korisnim savjetima za učenje tablice množenja.

 

Kako zaštititi djecu na internetu

Djeca, kao najranjiviji korisnici interneta, mogu biti izloženi neprimjerenim sadržajima ili ponašanjima na internetu i zbog toga im je potrebna potpora odraslih, odnosno roditelja, neovisno o tome što djeca o temi sigurnosti i ponašanja na Internetu često znaju više od samih roditelja.

Program zaštite sigurnosti djece na internetu i u svijetu mrežnih tehnologija pokrenut je u suradnji Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) te u partnerstvu s Hrvatskom poštom. Program se provodi već nekoliko godina s ciljem upoznavanja učenika s pravilima ponašanja u virtualnom svijetu i prevencijom elektroničkog nasilja te informiranja o sigurnosti na internetu. Pruža dodatnu pomoć sustavnom obrazovanju osnovnoškolske djece, uz davanje potrebnih informacija njihovim roditeljima o odgovornom ponašanju prilikom uporabe mrežnih tehnologija, u trenutku kada se djeca njima počinju samostalno koristiti bez stalnog nadzora odraslih. Više informacija o programu, dostupnim materijalima i aktivnostima potražite na http://bit.ly/HAKOM1.

Video o zaštiti djece na internetu dostupan je na poveznici http://bit.ly/HAKOM5.

Brošura ''Kako se zaštititi u svijetu interneta i mobilnih telefona'' dostupna je na http://bit.ly/HAKOM4 .

 

 

Informacije za roditelje

Ured za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske

brošura za roditelje „Intervju s roditeljima-odgovori koje je dobro znati“. Brosura za roditelje.pdf

preskoči na navigaciju