preskoči na sadržaj

Osnovna škola Zadarski otoci Zadar

Login
Brojač posjeta
Ispis statistike od 23. 5. 2011.

Ukupno: 535307
Ovaj mjesec: 2114
Ovaj tjedan: 392
Danas: 58
Školski list

Prvi broj školskog lista OZ izašao je u rujnu 2015.

Tražilica
Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Anketa
Kako vam se sviđa web www.skole.hr?
Mjesec hrvatske knjige

Travanj 2012.

U sklopu projekta Zadar čita 2012  Gradske knjižnice Zadar koji se odvijao od 16.-20. travnja 2012., u našoj se školskoj knjižnici svakodnevno odvijao program čitanja, prepričavanja i razgovaranja o pročitanom. U programu su sudjelovali učenici drugih, četvrtih, petih, šestih, sedmih i osim razreda, te uživali u kratkim pričama M. Huzjaka i N. Iveljić, pripovijetkama Z. Krilića,  i šalama za djecu. Posebno zanimanje kod učenika viših razreda izazvao je roman Shermana Alexija Apsolutno istinit dnevnik Indijanca na određeno vrijeme  čije smo najzanimljivije ulomke čitali i o njima razgovarali. Učenici drugih razreda svoje su dojmove o pričama koje su slušali iskazali malim likovnim ostvarajima, pa smo tako u školskoj knjižnici postavili izložbu njihovih radova. Za poseban ugođaj posljednjeg dana projekta pobrinula se učenica 3.b razreda Marta Fuštin koja nas je počastila pravom književnom poslasticom za djecu. Naime, Marta je prepričala Priču o žirafi Pjegici  koju je sama smislila, napisala i ilustrirala, te se s njom trenutno natječe na natječaju Moja prva knjiga. Slikovnicu smo prethodno skenirali pa su učenici 2. b razreda uživali u projekciji i slušanju ove predivne i poučne priče. Hvala Marti! Vidimo se dogodine u školskoj knjižnici na Zadar čita 2013!

Marta Fuštin (3. b) prepričava svoju Priču o žirafi Pjegici

4. c razred zabavljao se čitajući 365 šala za djecu

U pauzi između čitanja malo smo se i opuštali uz društvene igre

1. a razred prenosi dojmove o pročitanom svojim likovnim radovima

Knjižničarka


 

Siječanj 2012.

Naša škola, uz još sedam osnovnih škola zadarske županije, sudjeluje u natječaju koji je raspisao Narodni list. Povodom 150. godišnjice izlaženja Narodnog lista, raspisan je natječaj za likovno rješenje plakata povodom obljetnice. Skupina "Mladi knjižničari" odazvala se pozivu i zajedno sa knjižničarkom osmislila plakat. Pobjednik, koji će biti izabran, postat će dijelom vizualnog identiteta proslave i biti će nagrađen knjigama sponzora. Svi plakati biti će prezentirani na izložbi u ožujku.

  

  

Manifestacija Mjesec hrvatske knjige, koju od 1995. godine organiziraju Knjižnice grada Zagreba, svečano je otvorena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici 15. listopada, a traje do 15. studenog 2011. Cijela manifestacija posvećena je pjesnicima  i održava se pod geslom „Čitajmo pjesnike“. Cilj je skrenuti pozornost na činjenicu da se poezija ne čita dovoljno. Podatci iz hrvatskih narodnih knjižnica govore da se uglavnom posuđuju lektirni pjesnici. Osim toga, ove godine navršavaju se mnoge obljetnice rođenja ili smrti hrvatskih pjesnika  – Džore Držića, Tina Ujevića, Josipa Pupačića, Grigora Viteza, Vesne Parun, Dobriše Cesarića, Dragutina Tadijanovića, Antuna Branka Šimića itd. U programu sudjeluje više od 180 knjižnica iz čitave Hrvatske.

Što su nam u mjesecu hrvatske knjige pripremili djelatnici Gradske knjižnice Zadar pogledajte ovdje:

www.gkzd.hr/kalendariks/cal_week.php?op=week&catview=0,

a program svih knjižnica uključenih u manifestaciju pogledajte ovdje:

http://www.kgz.hr/UserDocsImages/Knjizica%20MK%202011.pdf

 

   

28. listopada 2011.

Učenici/e 3B razreda, učiteljice Željke Diklan, proveli su u knjižnici tri školska sata tokom kojih su zajedno s knjižničarkom razgovarali o lektiri Čudnovate zgode Šegrta Hlapića i našoj ponajboljoj književnici Mariji Jurić Zagorki; potom pogledali istoimeni animirani film te napravili usporedbu između knjige i filma.  Nakon odgledanog filma učenici su crtali strip. Sve radove izložili smo na pano u knjižnici.

 

 

04.studenog 2011.

Knjižničarka je zajedno sa skupinom Mladi knjižničari (Kristina Bakić, Ema Begović, Marta Nekić, Karla Buterin, Rina Miočić, Stella Zrilić iz 5C i Lana Jaklin iz 5B razreda) organizirala čitanje poezije u knjižnici. Čitali smo Grigora Viteza, Stanislava Femenića, Luku Paljetka, Vesnu Parun, Zvonimira Baloga, Branka Čakaruna i ostale dječje pjesnike. Nakon čitanja i razgovora o dojmovima izrađivali smo plakat za Mjesec hrvatske knjige.

Tijekom cijelog mjeseca Frane Brkić i Ivana Jana Jeličić iz 5C također članovi skupine Mladi knjižničari trudili su se kad god su mogli doći u knjižnicu  pomoći ostalim učenicima u pronalasku knjige, davali su preporuke za čitanje nelektirnih naslova, slagali knjige i promicali važnost čitanja. Veliko bravo za njih.

 

 

10.studenog 2011.

Knjižnicu su posjetili prvašići naše škole, učenici 1C učiteljice Armanse Pensa.

Knjižničarka ih je upoznala sa osnovnim pravilima, sa načinom na koji knjigu pronalaze i posuđuju, na koliko dana i koliko knjiga mogu posuditi, koje časopise mogu čitati i koje igre mogu igrati. S obzirom da je Mjesec hrvatske knjige, knjižničarka je učenicima pročitala pjesmu Grigora Viteza – Kako živi Antuntun koja im se jako svidjela.

Reakcije na posjet knjižnici bile su i više nego pozitivne što možemo vidjeti po natpisu „Knjižnica Love“ koji je napisao jedan od učenika.

  

KAMENA PJESMA MOJEGA ZADARA

 

Na likovnoj radionici Kamena pjesma mojega Zadra održanoj u školskoj knjižnici 22. studenog 2012., a povodom obilježavanja i proslave Dana grada Zadra i sv. Krševana, 3. B razred s učiteljicom Jasminkom Bašić uživao je u izradi slagalica (puzzla). Radionicu je vodila knjižničarka Mišela Nežić. Sastavljajući slagalice koje su sami izradili i obojali, učenici su otkrivali poznate crkve, ali i neke od zaštitnika našega grada: sv. Krševana, sv. Stošiju, sv. Donata i sv. Mariju. Uz pjesmu i razgovor polako se stvarala svaka od dragih nam kamenih znamenitosti našega grada. U isto vrijeme učenici 3. C razreda uz vodstvo učiteljice Tatjane Vukšević, pisali su literarne radove na temu Moj grad Zadar. Među mnoštvom izvrsnih radova teško je bilo odabrati nekoliko koliko ih je moglo stati na plakat u knjižnici. Radovi s ovih radionica postavljeni su na panou u školskoj knjižnici, pa pozivamo sve znatiželjne da svrate i uživaju u njima!

 

 

 

 

 


 

LEGENDA O MEDVJEDU

U zadnjem tjednu došašća od 17. – 21.12. u školskoj knjižnici prikazuje se američki animirani film za djecu Legenda o medvjedu (Brother bear, 2003.). Gledatelji su učenici četvrtih razreda koji uživaju u lijepom, toplom  filmu  o ljubavi i toleranciji, a počiva na pričama iz sjevernoameričke mitologije, prema kojoj su životinje jednom bile ljudi. Film je iz Disneyeve produkcije, vizualno inovativan, svojedobno nominiran za Oscara kao najbolji animirani film te za još sedamnaest najuglednijih svjetskih filmskih nagrada.

Radnja se odvija na sjeverozapadu Pacifika prije invazije bijelaca i prati najmlađeg od trojice braće, od kojih je najstariji poginuo od šape medvjedice koja je branila svoju mladunčad, ne znajući da čovjek nije imao nikakve loše namjere.

Bijesan, mlađi brat odlazi u osvetu i lov na medvjedicu, dok srednji brat to ne želi. Usred ovog pohoda najmlađeg brata duhovi šume pretvore u njegovu lovinu - medvjeda. Gledajući svijet kroz medvjeđe oči, mladić će naučiti vrijednu lekciju o krugu života, pogotovo kad sazna da je srednji brat organizirao pravu hajku na medvjede kako bi ulovio ubojice svoje braće…

Preporučujemo i odraslima da pogledaju ovo prekrasno animirano djelo prepuno lijepih poruka o ljubavi i životu, i popraćeno izvrsnim pjesmama Phila Colinsa u izvedbi naših pjevača (Jelena Radan, Oliver Dragojević…).

 

 

 


 

Literarni odjek na Zadar čita 2013 u školskoj knjižnici

 

Kao odjek na sudjelovanju predstavljanja slikovnice Williama Joycea FANTASTIČNE LETEĆE KNJIGE MORRISA LESSMOREA, predstavljamo tri priče učenica 4.d razreda. Knjiga je zasigurno ostavila traga na učenicama koje su bile nadahnute napisati kratku priču o vlastitom iskustvu s knjigama i svijetom knjiga. Pohvaljujemo i dajemo na čitanje

 

FANTASTASTIČNE LETEĆE KNJIGE MATIJE KOŠTE

 

      Jednoga jutra našla sam se u knjižnici. Nisam znala gdje je ta knjižnica jer su vrata bila zaključana. Uzela sam knjigu koju sam morala pročitati za lektiru. Počela sam ju čitati, ali odjednom su sve knjige poletjele. Ta knjiga koju sam čitala za lektiru lupnula me po glavi i odjednom sam ju cijelu znala napamet.

Tako je bilo i s drugim knjigama. Tu bol nisam više mogla trpjeti pa sam udarila ramenom od vrata i provalila ih. Nalazila sam se u nekoj maloj prostoriji koja je sva bila osvijetljena. Počela sam vrištati. Tada sam ugledala druga vrata i otvorila ih. Našla sam se u učionici, a moji prijatelji pisali su lektiru. Naravno, ja sam sve znala napamet! I sutradan u školi, jedina sam dobila pet!

                                         Matija Košta, 4.d

FANTASTIČNE LETEĆE KNJIGE GOSPOĐICE

 MIHAELE ŠALINE

 

        Danas sam počela čitati knjigu. Sada se ne mogu odlijepiti od nje. Jako je zanimljiva. Inače sam ljubiteljica knjiga. Jednoga mi se dana dogodilo da je jedna knjiga postala skroz siva. Više nije disala. Otvorila sam ju i počela čitati. Što sam više čitala, to je knjiga sve više poprimala boju. Sve ostale knjige bile su radosne kao i ja. Od radosti su poletjele.

        I dan danas uzmem tu knjigu i prolistam je s radošću i sjećanjem da sam ju spasila. Od toga dana pišem i dnevnik. Pišem sve što mi se dogodilo i što mislim da će se dogoditi. Sve čemu se nadam.

                                                               Mihaela Šalina, 4.d

 

FANTASTIČNE LETEĆE PRIČE LAURE FERARI

    

     Ovaj događaj zbio se u mom djetinjstvu.

     Za deseti rođendan na poklon od svoje najbolje prijateljice dobila sam knjigu. Ona je znala da obožavam čitati knjige. Knjiga koju sam dobila na poklon zvala se Miševi i mačke naglavačke. Svakog dana sam ju čitala. No, uvijek kad bih je ponovno počela čitati ne bih ju našla tamo gdje sam je ostavila. To mi je bilo malo čudno, ali mislila sam da mi se samo učinilo, da sam ju vjerojatno ostavila tamo gdje sam ju i našla.

     Moja stara susjeda rekla mi je da se u mojoj kući nešto čudno događa dok mene nema, ali ja joj nisam vjerovala. Znate, moja susjeda ipak je imala pravo. Uvijek kad bih izašla iz kuće, knjiga bi pozvala sve svoje prijatelje i onda bi se zabavljali. Jednoga dana uletjela sam u stan i imala što vidjeti. Hrpa knjiga se zabavljala! Neke su skakale, neke plesale, a neke pričale. Kad su me opazile, sve su utihnule.

Odmah sam nazvala knjižnicu pretpostavljajući da knjige dolaze iz nje. Javila sam im da su sve knjige kod mene. Knjižničari su došli i knjige vratili u knjižnicu.

                                     Laura Ferari, 4.d

 

preskoči na navigaciju